"Nem tudom, de tulajdonképpen kétlem, hogy tényleg azt gondolnád, hogy valaki aki most munkanélkülivé válik az nekilát passzív házat építeni meg az autóját hibridre cserélni stb..."
Tényleg nem gondolom ezt. Rajtad kívül nem hiszem, hogy valaki is erre a következtetésre jutott volna.
Ha valaki nehéz anyagi helyzetbe kerül, akkor fokozottabban fog arra ügyelni, hogy mi mennyibe kerül, mennyire éri meg. Kevés az olan ember, mint Wulfin, aki hajlandó nagyobb anyagi áldozatokat hozni, hogy környezettudatosabb épületben lakhasson. Én - realista lévén - ezt nem is várom el az egész tárasdalomtól.
Viszont ha nem az lenne a kérdés, hogy öt vagy tizenöt ezer forint a gázszámla, hanem az, hogy húsz vagy hatvan, az állam meg támogatná a passzív házakat, akkor nem Wulfin lenne az egyedüli.
Tavaly úgy volt, hogy én új építésű társasházba költözöm. Padlófűtés, hőszivattyú, mifene. Aztán kiszámoltam, hogy a jelenlegi gázárak mellett hatvan év alatt térülne meg.
Most ott tartok, hogy még a jelenlegi lakásom nyílászáróit se éri meg kicseréltetni, mert nyolc éva alatt hozza be az árát, ha minden igaz, amit az cég állít. Ki tudja,nyolc év múlva hol leszek, annyival többért meg biztosan nem tudom eladni, ha nem találok pont egy környezettudatos vevőt.
Szóval, jelenleg nem éri meg egyéni szinten, de ha az eergia drágul, akkor meg fogja érni, már csak ettől önmagától is. Ha meg az állam támogatja, akkor pláne.
"Az energia ár pedig éppen a csökkenő kereslettől fog megemelkedni. "
Mi van?