Onogur Creative Commons License 2008.12.11 0 0 6517
Nem IE, s jóval régebbi eredet. Ha Afrikában vagy Indonéziában is hasonló (kutyukutyu - kucsukucsu) lenne az kölyökkutya hívogató szó, akkor jobban elfogadható lenne szerintem a független és a kiskutya vonítását utánzó hangsorból, s jobbára független eredeztetés. De ezek, igaz, hogy elég nagy, de egy tömbből valók, így szerintem hihetőbb az átadás, mint a saját belső kialakulás.

Közeli területen hasonló hangalak, hasonló jelentéskörrel kisebb valószínűséggel lehet véletlen eredménye, mint valamiféle átadás, közös őstől eredezés eredménye. Főleg úgy, hogy ma már tudjuk, a kutya kb 100.000 éve az ember barátja.

A Fekete tenger központú párezer km sugarú körben sokfelé megtalálható vagy így vagy úgy. PIE *kwan 'kutya'; Balkán és oszmán (de olasz is) környéki kutyahivogató, de pl. az altáji nyelvek között is megvan, mint kölyök vagy nőstény kutya jelentéssel a PIE rokonaként.

Én ezt leginkább úgy tudnám elképzelni, hogy egy több tízezer éves ősi forma ilyen-olyan szétágazása a nyelvi téridőben. Feltehetőleg hozzánk a török korban a Balkánon keresztül került, s a szerb-horvát nyelvből átvéve. De érdekes, hogy az első írásos megjelenése már áttételes jelentésű. Kutya, mint bitang ember.

Nosztratikus etimológia
Előzmény: Yogi (6516)