fifulo Creative Commons License 2008.12.10 0 0 19

Nagyon érdekes ez a Picasso-dolog!!

 

A következőket tudom neked mondani:

Sajnos, hogy az összes 20. századi művész közül pont Picasso-t fogtad ki, ugyanis meggyőződésem, hogy ő az egyik legproblémásabb... Egyrészt azért, mert borzasztóan termékeny volt, másrészt meg, ahogy ezt egy kiváló művészettörténész mondta egyszer, ő a legkiválóbb, és egyben legsilányabb modern művész, ugyanis a néhány ceruzavonással készült képei csak a "nagy" képeinek köszönhetően értékelődtek fel. Mielőtt megnéztem a linket, gyorsan átlapoztam itthon a különféle Picasso-kiállításokon begyűjtött albumokat, hogy legyen valamilyen viszonyítási alapom, amikor meglátom a képet (állítólag a művtörténészek is így csinálják:D). Ezek (az albumok) többnyire olajfestményeket, litókat, ceruzarajzokat, plakátokat stb, szóval nagyjából mindent tartalmaznak, és azt kell mondanom, hogy a kép nagyon nem "picasso"-s, de ezt gondolom te is tudod. Persze az aláírás sokat dob rajta, de tudnod kell, hogy az aukciós házakban dolgozó szakemberek (állítólag) így, egy odavetett pillantás alatt állapítják meg, a beküldött képről, hogy érdemes-e vele foglalkozni, vagy nem. Sajnos az is lehet, hogy ha egy kifejezetten "picasso"-s képet küldtél volna nekik, akkor is visszadobják, mert pillanatok alatt megítélik az árat, és úgy döntenek, hogy nem túl nagy az értéke. De - már amennyiben 3 perc alatt egyáltalán valaki megnézett egy képet - és eldöntötte, hogy nem akarja eladni, ez nem jelenti azt, hogy nem lenne eredeti, és ne tudnád jó áron eladni. Egy szenvedélyes gyűjtő biztosan fizetne érte egy szép összeget! (Már amennyiben lenne hozzá eredetiségi-garanciád)! Amikor azt írod, hogy "kétmilió euró értékű", akkor nem a Picasso-ra gondolsz, ha jól értem. Mert az ilyen rajzoknak az értéke a mai piacon a félmillió forintot se igazán éri el. Persze vannak kivételek, de az átlag olyan 800-1500 dollár körül van most. Ez tényleg nem sok, de ennyit ér egy Picasso, ilyen technikával.

Az e-bay és hasonló helyek tele vannak Picasso-kal, persze garancia nélkül, 100-200 dollárért. De mi van, ha ezek eredetiek? Akkor 100 dollárt ér egy Picasso, sajnos, mert nagyon termékeny volt (?) Illetve, most megnéztem, van egy rajz, az e-bay-en, 1969-es garanciával, 2500 dollárért, ami kb 470.000 forint. Az a baj az ilyen aukciós dolgokkal, hogy szerintem ott magasabb áron is el lehet adni ezt-azt, már amennyiben valakire rásózza az eladó a termékét (ez persze jó annak, aki elad). Két hete itt a vaterán elment egy dedikált Vasarely nyomat 87.000 ft-ért, 1 forintról indult az aukció. 500 méterre tőlünk van egy kis galéria, a kirakatban egy hasonló méretű, szintén dedikált Vasarely-nyomat 48.000 ft-ért. Szóval aki vásárol, és megfelelően tájékozott, az megnézi, hogy mire adja a pénzét. Garancia nélkül egy "Picasso" 100 dollár, garanciával kb 1500 (de vannak kivételek, mint ez a mostani az e-bay-en). Ennél jóval több a bevizsgáltatás ára, sajnos, ez van.  

 

A lényeg, hogy amennyiben NINCS jelenleg eredetiségi igazolásod (márpedig nincs), akkor szerintem nem érdemes megcsináltatni, legfőképpen azért, mert a kép értéke jóval alcsonyabb a vizsgálat áránal. Ezen kívül, mivel kifejezetten nem "picasso"-s a kép, tudnod kell, hogy még macerásabb lenne a vizsgálat. Ráadásul Picasso esetében van ez az újjlenyomat-macera is...szóval nagyon bonyolult.

 

De hidd el, én TÉNYLEG drukkolok neked, hogy sikerüljön valamit kideríteni a képről!! Gondolj arra, hogy ha mégis megnézeted, és kiderül, hogy eredeti, (és erről lesz igazolásod), mennyit ér majd 100-200 múlva!!!! Sokkal többet, mint most!!!! De mielőtt kifizetsz egy brutális összeget a vizsgálatra, a következőt javasolnám: keress Köln-ben egy "hozzáértőt", mittudom én, menj be az egyetemre, ha van művészettörténet tanszék, nekem nagyon jó tapasztalataim vannak az ilyen "kisemberekkel", akik gyakran sokkal készségesebbek, mint a nagy aukciósházak pénzéhes emberei. Hívj meg egy modern festészet - profeszort egy sörre a büfében, közben told elé a képről készült fényképet, hátha mond valami hasznosat. Én 2004-ben voltam a Heidenheim-i Picasso múzeumban, hátha oda is írhatsz, hogy van-e valaki, aki lenne szíves véleményt mondani a képről. Mindenképp ilyen kisebb helyeken kell kezdeni, sok ideje rámegy az embernek, de ki tudja, hol talász rá a megfelelő emberre. A Sotheby's-t és társait egyelőre felejtsd el, ők olyan pénzösszegeket forgatnak egy-egy árverésen, amennyit egy átlegember 100 év alatt se tudna mire költeni.     

Ezt írod: "Jött a nagyító a makrofotó meg ilyesmi, és kiderült számomra, hogy egy Picasso portré van a falamon." Azt, hogy valóban Picasso-e, csak szakképzett becsüs vagy igazságügyi szakértő tudja megmondani, a busás többezer eurós összegért. Sajnos Picasso a gyakran utánzott és hamisított művészek közé tartozik, szóval egy aláírás még nem jelenti azt, hogy ő is rajzolta. Amúgy pontosan nem tudom megítélni, hogy milyen technikával készült: úgy tűnik, kréta, de tényleg nem látom. Továbbá, utána kellene járni a könyvtárnyi Picasso-szakirodalomban, hogy a képen lévő dátum szerint hol volt, mit csinált a művész úr, egyáltalán mennyi a valószínűsége annak, hogy ő készítette. Ez nagy meló, de vagy te jársz utána, vagy valakinek fizetned kell még ezért a kis művészettörténeti háttérmunkáért is! Még egyszer mondom, az aláírás nagyon meggyőző, de a stílus nem igazán. Mellékelek néhány képet, amik tutira ezekből az éveiből származnak, 1919-1920-ból. Meg egy portrét 1907-ből, amelyen már látható jellegzetes stílusa...

NEKEM nagyon tetszik a kép, kétségtelen, hogy nem egy silány fércmű, szerintem:) De még ha tényleg Picasso, akkor sem lehetne belőle jelentékeny mértékben meggazdagodni, szerintem, sajnos. Ha egy Anna Margitod, vagy egy Futásfalvy Piroskád, neadj isten Rippl-Rónaid lenne, a mai festménypiacon egy ilyenért még Németországban is kábé ötvenszer többet kapnál, mint egy Picasso-rajzért.

 

Előzmény: Csekk (17)