rutilus Creative Commons License 2008.12.06 0 0 60

A kereskedelmi forgalomban kapható  "csoki"mikulások/nyuszik/tojások ÖSSZKAKAÓtartalma úgy 6-12%. 80% cukor és hidrogénezett növényi zsír némi kakaó-aromával. A hidrogénezett növényi zsírban tekintélyes mennyiségű transzzsírsav is van, amelynek megengedhető maximuma a világ szerencsésebb országaiban 2% az összzsírsavtartalomra vonatkoztatva. Nálunk ennek az egészségügyi határértéknek az 5-6- szorosa sem ritka.

Hogy ennek a valaminek, amit a disznónak sem lenne szabad odaadni -  lejárt a szavatossága - már nem ront semmit. Bűn etetni gyermekekkel lejárati időn belül is.

 

A valódi csokoládénak - mivel a kakaóvaj gyakorlatilag nem avasodik és a valódi kakaómassza antioxidánstartalma pl. hússzor akkora mint a vörösboroké - inkább csak minőségmegőrzési ideje van, ami helyes tárolás esetén több évet jelent.