Törölt nick Creative Commons License 2008.12.04 0 0 5038
Hát nem egyszerű….és itt most ne ragadjunk le annál, hogy higiénia, mert az evidens
Annyi minden eszembe jutott, azt se tudom, hol kezdjem
Mindenképpen a termelők piacra jutását kéne megkönnyíteni. Most inkább nehezítik. Évről-évre új jogszabályokat hoznak, amiket követni is nehéz, nemhogy betartani, ráadásul úgy, hogy amit egyszer már megcsinált a palackozó, azt egy pár év múlva egy jogi csűrcsavar után újra meg akarják vele csináltatni. Itt van pl. az idei TEÁOR számok megváltoztatása. Valami nagyokos kitalálta, hogy a borpalackozást innentől kezdve kiemeljük a bortermelés kategóriából és áttesszük a csomagolás kategóriába, ami telephely engedély köteles. A bortermelés nem, legalábbis amikor én engedélyeztettem a palackozót, akkor még nem volt az.. Node a telephely engedélyhez ugyanazok a szakhatósági hozzájárulások szükségesek, amik a palackozó engedélyeztetéséhez, és csak fél évig érvényesek. Tehát aki pár éve engedélyeztetett, az kezdheti elölről az egészet, nem kis pénzért. Sok kis palackozó bezárt emiatt(én is). Egyszerűen nem értem, hogy egy már működő, engedélyes palackozót miért új kezelnek, mint egy olyant ami most indul? Hát igen, a hivataloknak munkát kell adni, bizonyítaniuk kell, hogy szükség van rájuk. Ennek a vízfejnek a költségeit nekünk kell megfizetni. Ezt nevezem én lehúzásnak.
Egy palackozó engedélyeztetés se egyszerű. Az építés pláne, minden milliókba kerül, nincs különbség egy családi gazdaság garázsméretű minipalackozója és a napi többkamionos multi között a követelmények szempontjából.
Az építkezésről jut eszembe hogy a fenti TEÁOR varia miatt az építési hatóság hozzájárulását is kérte az önkormányzat, igenám de a jogszabályok változása miatt már maga a palackozó épület se felel meg a mostani előírásoknak(az akkorinak igen), tehát át kellett volna építenem.
A hivatalnokok hozzáállása kritikán aluli, nem elég hogy legtöbbször fogalmuk sincs arról, hogy mit is kéne csinálni, úgy néznek az ügyfélre, mint potenciális adócsalóra, akinek volt mersze megzavarni a kávékavargatás okozta idillt. Olyan is akadt, aki visszahívni se volt hajlandó, meg olyan is aki egyszerűen elfelejtette továbbküldeni a következő szakhatóságnak az iratokat..
Egyedül a volt tisztiorvosra(már nyugdíjas) emlékszem úgy, hogy mindenben segítőkész volt.
Aztán ott vannak a vizsgálatok, amik drágák és hónapokig tartanak, de ha nem jó az eredmény lehet elölről kezdeni ezt is. Mert magyarázza már meg valaki, hogy az a hálózati víz, amiből egy egész falu iszik, főzésre használ, miért nem jó pl. kannát mosni?

Szóval érdekes dolgok ezek…..
Lehet itt jönni a minőséggel, piaccal, támogatásokkal, alkalmazkodással, hivatással meg a többi szentimentális marhasággal, ha még a legkitartóbb-leglelkesebb termelő is elveszik a bürokrácia útvesztőiben és lépten-nyomon falakba, überbunkó hivatalokba, állandóan változó, lassan már betarthatatlan, gyakran a józan észnek gyökeresen ellentmondó előírásokba ütközik.
Előzmény: BZoltan (5034)