Cirfandlia Creative Commons License 2008.12.04 0 0 5036
Igen, a meleg, meg a rázás (mozgás), mert a fehérjék annak hatására állnak össze nagyobb kolloidokká (szabad szemmel is látható szálak, pelyhek, zavarosodások).
Ezért van el a gazda pincéjében gond nélkül a hordóban a bor és tükrösen tiszta is pár fejtés után, de ha kikerül onnan "új" életre kel.

/Régebben apám próbálkozott, mikor derítettem - hogy ez minek, mert ő meg az ősei sosem csinálták; de az is igaz, hogy a demizson bor amit elvittek a pincéből ki is ürült pár nap alatt. meg idén tavasszal bepróbáltam a borversenyre a derítetlen sajátból; 2 napra rá a zsűri előtt már jó zavaros fehérjés volt.... nem tudtam a hideg miatt lederíteni./

Más; az idei borom 2 hónapja forr.... elképesztő a 23 MM dolgozik szépen. Viszont a vásárolt Rajnai még full édesen kezd leállni - nem akarok belőle desszertet - be kéne oltanom vmi alkoholtűrővel.... mert hideg még nincs is a pincében. Hát hiába, az is 22,5ről indult, de nem pár gramm, hanem 30-50 g cukrot érzek még benne...
Előzmény: pinotnoir777 (5035)