lilaköd mámor Creative Commons License 2008.12.03 0 0 14


Az uniós források magyarországi sikerességét fenyegető legnagyobb veszély a korrupció - mondta Bajnai Gordon 2007-ben.

Mivel mással járhatna elöl ebben az uniós pénzek szétosztásával foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), mint egy évek óta zajló elrettentő példával, egy rendkívül gyanús közbeszerzéssel?

A 200 milliós web oldal botránya óta mindenki tudja, hogy az informatikai szolgáltatások árai lehetnek bármennyire elszálltak, a biztonságra és kapacitásra való hivatkozással minden kritika elkenhető.

Az NFÜ évek óta fejleszteti az EU-s pályázatokat menedzselő Egységes Monitoring Információs Rendszerét egy Welt 2000 Kft. nevű céggel, aki az első közbeszerzésen elnyert 262 millió forintos fejlesztése óta az egyetlen meghívottja a rendszer újabb és újabb továbbfejlesztésére kiírt tendereknek. A számos furcsa momentummal járó projektben azóta 4,6 milliárdot fizettek ki a cégnek.

A valóság lepipálja az összeesküvés-elméletes krimiket. A szálak egyrészt Dobrev Kláráig, másrészt a Welt 2000 Kft. korábbi (de állítólag azóta is a cég érdekeit védő) tulajdonos-ügyvezetőjéig, az MSZP-s Komáromi Andrásig vezetnek.

Minden szoftverfejlesztő cég álma (de piaci körülmények közt ritkaság), hogy egy egyedi rendszer fejlesztésére olyan szerződést kössön, amely nem ad továbbfejlesztési jogot a vásárlónak, sőt kizárja, hogy más cég fejleszthesse tovább az adott rendszert.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen kivételes cég remek referenciákkal, óriási tapasztalattal bír. Nos, erről keveset tudhat meg, mert a Welt 2000 Kft.-nek 2008-ban még weboldala sincs. Azaz mégis van, de ahogy egy normál cégnél a weboldal a nyílt tájékoztatás eszköze, nyilvánvaló, hogy egy ilyen vállalkozás esetében a webcímen csak egy azonosítót és jelszót kérő panel ugrik fel. Vajon mit akarnak üzenni? "Csak azok tudhatnak meg bármit a cégünkről, akik számítanak".

A Welt 2000 a reálgazdasági válságra való felkészülés jegyében idén októberben újabb 1,1 milliárd forintra szerződött az NFÜ-vel. Az újabb megbízás eljárásának visszásságaival kapcsolatban az NFÜ azt válaszolta: "Ők kivételes helyzetben voltak...". Hát igen.

Az NFÜ egyik feladata, hogy segítsen a recesszióba süllyedt hazai piac vállalkozásainak a fejlődésben. A Welt 2000 Kft.-vel kapcsolatban ezt komolyan veszik. Bármi áron.


http://webisztan.blog.hu/2008/12/03/4_6_milliard_forint_kozbeszerzes_nelkul