GENOM_66 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 5002

Kedves Szalonspicc!

 

Nekem a következő tapasztalataim vannak a kénhidrogénes borral kapcsolatban:

- Valóban olykor el lehet tüntetni ezt nyílt, levegőztető fejtéssel, kénezéssel egybekötve, de ha nem szűnik meg a probléma, akkor szerintem nem érdemes ezt többször megismételni, mert valóban vesztünk így el értékes illat és zamatanyagokat, és a végén nem is biztos hogy maradéktalanul meg tudjuk szüntetni a problémát.

- Az ajánlott kupfattól (CuSO4) én is idegenkedtem korábban, mert mégis csak egy vegyszer, ami nehézfém ionokat hagyhat a borban, ha túladagoljuk. Ugyanakkor ha ezt óvatosan, nem a "minél több - annál jobb" elvet követve adagoljuk, akkor a borunk nagyon szépen kikezelhető. Általában 1 g/hl. adagot javasolják, de ha igazán körültekintőek akarunk lenni, akkor lehet ezt több pl. 0,5 g-os adagban hozzáadni. A két vegyület reakciója viszonylag gyors, összekeverés után kb. egy órával, de max. másnap érezhető az eredmény. Egyébként a keletkezett vegyület oldhatalan csapadék formájában a hordó (tartály) alján összegyűlik, melyről lefejthető.

- A szakirodalom szerint érdemes a kikezelést viszonylag gyorsan megtenni, mert idővel a kénhidrogén képes szerves kötésbe átmenni és pl. merkaptánokat képezni, melyek nem vagy legfeljebb aktív szénnel tüntethetők el. (szerencsére ezt még nem tapasztaltam!)

 

Remélem, hogy tudtam segíteni!

                                                        egy szőlészkedő, borászkodó Pécsről

Előzmény: szalonspicc (4999)