Kedves Szalonspicc!
Nekem a következő tapasztalataim vannak a kénhidrogénes borral kapcsolatban:
- Valóban olykor el lehet tüntetni ezt nyílt, levegőztető fejtéssel, kénezéssel egybekötve, de ha nem szűnik meg a probléma, akkor szerintem nem érdemes ezt többször megismételni, mert valóban vesztünk így el értékes illat és zamatanyagokat, és a végén nem is biztos hogy maradéktalanul meg tudjuk szüntetni a problémát.
- Az ajánlott kupfattól (CuSO4) én is idegenkedtem korábban, mert mégis csak egy vegyszer, ami nehézfém ionokat hagyhat a borban, ha túladagoljuk. Ugyanakkor ha ezt óvatosan, nem a "minél több - annál jobb" elvet követve adagoljuk, akkor a borunk nagyon szépen kikezelhető. Általában 1 g/hl. adagot javasolják, de ha igazán körültekintőek akarunk lenni, akkor lehet ezt több pl. 0,5 g-os adagban hozzáadni. A két vegyület reakciója viszonylag gyors, összekeverés után kb. egy órával, de max. másnap érezhető az eredmény. Egyébként a keletkezett vegyület oldhatalan csapadék formájában a hordó (tartály) alján összegyűlik, melyről lefejthető.
- A szakirodalom szerint érdemes a kikezelést viszonylag gyorsan megtenni, mert idővel a kénhidrogén képes szerves kötésbe átmenni és pl. merkaptánokat képezni, melyek nem vagy legfeljebb aktív szénnel tüntethetők el. (szerencsére ezt még nem tapasztaltam!)
Remélem, hogy tudtam segíteni!
egy szőlészkedő, borászkodó Pécsről