andrew7 Creative Commons License 2008.11.30 0 0 38540
Folyamatos csapolás: 450 ml (közel fél liter) vízzel mértük, a tartályban levő hidegvíz hőmérséklete 21,5 Celsius fok volt. Előmelegítési idő 24 perc volt a mérésekkor, időnként összesen háromszoros átöblítéssel.

Ami érdekes (és különbözik a Gaggia Puretól), hogy a Gaggia Classic más termosztáttal rendelkezik, nyilván ennek oka az is, hogy külső fűtőszálas, a fűtőszál a bojlert melegíti és nem közvetlenül a vizet, és sokkal fürgébben kapcsol, mint a Pure... Ami még szintén érdekes, hogy a termosztát kapcsolása szinte független a csapolástól: 5-8 másodpercenként kapcsol, és van úgy, hogy csak pár másodpercre, van úgy, hogy 20-30 másodpercre is... A Purenál szépen lehetett követni, hogy kb. mikor kapcsolhat be a termosztát a csapolás közben vagy után. A Classic jóval érzékenyebb, és mivel a teljes bojlert fűti, így gyakorlatilag egy hatalmas fűtőszálban melegszik a víz... Feltételezem, hogy ezért annyira hőstabil is, de ezért a hőstabilitásért igencsak dolgozik a termosztát...
Ha meggondoljuk, a Classic bojlerje aluminuimból van, ezt azt jelenti, hogy gyorsan melegszik és gyorsan hűl ki, tehát az alubojler gyors kihűlését nagyon jól tudja követni a termosztát, és időben tud kapcsolni, a fűtés újrakapcsolása pedig szintén az alumínium nagyon gyors hővezetésének köszönhetően rendkívül hatékony...

Nagyon érdekes a két gép KÁVÉkészítő/hőmérsékletbeállító termosztátjának adata:
Gaggia Classic: 107°
Gaggia Pure Espresso: 95°

Tehát Classicban található külső fűtőszálas, alumínium bojlertestet melegítő termosztát 107°-ra van állítva, és így fűti a vizet teljes bojlerfelülettel (!), míg a belső fűtőszálas Pure Espresso 95°-ra van állítva, mindkét esetben a kávéfőzési érték/beállítás van megjelölve.

(Érdekességként megjegyzem, hogy GŐZÖLÉSHEZ, tejhabosításhoz egyébként a Classic 145°-ra állított termosztátot, míg a Pure 127°-ra állított termosztátot használ.)
Előzmény: monyesz (38535)