Vasi Kutya Creative Commons License 2008.11.30 0 0 8772
A budapesti VI. kerület, azaz Terézváros önkormányzatának képviselő-testületében 2008. november 27-től egy volt fideszes képviselő a Jobbik Magyarországért Mozgalom színeiben folytatja munkáját. A 36 éves, nős és családos Gyenge Zsolttal beszélgettünk a döntése okairól, kerületi elképzeléseiről és az első testületi ülés furcsa, de egyáltalán nem meglepő tapasztalatairól.

 

barikád.hu: -Kézenfekvő kérdés, hogy miért választotta a Jobbikot, a Jobbikban való politizálást?

 

Gyenge Zsolt: -Egy aktuális eseményre, a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő választás kopogtatócédula gyűjtési tapasztalataira szeretnék hivatkozni, ahol is – személyes meggyőződésem alapján – magukat „régi fideszes”-ként jellemző polgárok tucatjai adják ajánlócédulájukat Szegedi Csanádnak és a Jobbiknak. Aki tudja a választ a miértre, az tisztában van a döntésem indokaival. A Jobbikot egyrészt a nemzeti radikalizmusa és a politikai szüzessége miatt választottam, vagyis én is szükségét érzem egy határozott és új jobboldali párt megjelenésének. Másrészt – ahogy ez elvárható – a Jobbik ledönti a tabukat, nem vergődik a politikai korrektség csapdájában, hiszen egy olyan országban élünk, ahol békének álcázzák az ellenünk, magyarok ellen vívott gazdasági, szellemi és erkölcsi háborút.

 

-Sajnos egyébként ez a folyamat az egész világra jellemző. Immáron Jobbikosként milyen meglátásai vannak Terézváros jelenéről és jövőjéről?

 

Engem leginkább a közbiztonság, a városüzemeltetés, illetve a környezetvédelem témaköre érdekel. Ugyanakkor -mint az országra- Terézvárosra is jellemző, hogy a szocialista-liberális városvezetés kiárusítja a vagyonát; eladják még azt is, ami mozdíthatatlan, vagyis az ingatlanokat. Ezt a folyamatot mindenképpen meg kell állítani, különben az önkormányzat egyszerűen csődbe megy.

A közbiztonság terén is van mit javítani, mert nem szabad beletörődni abba, hogy évente mintegy 8.000 bűncselekmény válik ismertté a kerületben, mondván „ilyen a belváros”. Bárki bármit állít, ma sincs elég rendőr az utcákon. A lassan 20 éve létező polgárőrséget végre illene komolyabban venni, és megfelelő képzéssel segédrendőri állományt lehetne belőle létrehozni. Persze, ezek állami feladatok, de egy önkormányzatnak kötelessége lobbizni a változásért. Aztán természetesen itt van a Magyar Gárda, ami államilag elismert szervezetként szintén vállalhatna közrendvédelmi feladatokat.

 

-Terézvárosban mennyire működik a városüzemeltetés? Hasonló a többi kerülethez, vagy esetleg eltér a "nagyátlagtól"?

 

A városüzemeltetés a környezetvédelemmel együtt katasztrofális képet mutat. Ezek elhanyagolása miatt van úgymond balkáni érzésünk egész Budapesten. Az utcákat, tereket minden nap takarítani- , az összetöredezett járda- és útburkolatokat javítani-, a parkokat, növényeket gondozni kell. Még egy komoly téma a hajléktalanok ügye. Egy valóban gondoskodó önkormányzat nem engedheti meg, hogy emberek a saját piszkukban fetrengve halálra igyák magukat egy kartonlapon fekve a fal tövében, csak azért, mert maguk rendelkeznek a saját életükkel. Ezeket az embereket, akár a gyerekeket, nap mint nap fedél alá kell vinni és ott gondoskodni róluk.

 

-Végezetül megkérdezném, hogy hogyan telt az első, a Jobbik színeiben lezajlott képviselő-testületi ülése?

 

Hat évig voltam a Fidesz-KDNP frakció tagja, ahonnan egyszerűen kizártak. Igaz, felajánlották, hogy lépjek ki, de a lényeg, hogy semmiképpen sem maradhattam. Vagyis a Fidesz-KDNP-Jobbik hivatalos együttműködést eleve nem vállalták fel. Sőt, még a Környezetvédelmi Bizottság elnöki posztjából is leváltottak az MSZP és az SZDSZ frakciók segítségével. Ekkor mondtam én, hogy az egyedüli ellenzéki vagyok a képviselő-testületben.

Aztán úgy hozta a sors, hogy pont ezen a napon – mindenféle világválság ellenére – választott a testület egy új alpolgármestert havi bruttó 522.000 forint fizetésért, 100.000 forint költségtérítéssel – így már négyen vannak – és létrehoztak egy városfejlesztési kft-t is egy ügyvezetővel és három felügyelő bizottsági (feb) taggal. Bár a cég megalapítását a Fidesz sem támogatta, azért a feb-be minden teketória nélkül bedelegálta egy emberét, nevezetesen a kerületi elnököt, dr. Illés Zoltánt, aki így már lassan annyit keres a Terézvárosban, mint egy alpolgármester. A legszebb az a dologban, hogy én ezt a pozíciót ingyen elvállaltam volna, előre lemondtam a tiszteletdíjról egy kerületi szervezet javára, de leszavaztak.

Összességében tehát mindenki ízelítőt kapott abból, hogy milyen, ha valódi ellenzéki ül a képviselői székben. Én jól érzem magam.

 

-Köszönjük a beszélgetést!

 

barikád.hu