Epstein dr. Creative Commons License 2008.11.27 0 0 58

"Hasonló kísérlet volt az őseinkről szóló török krónika megjelenésének akadályozása is ... Az említett török krónika címe: Tárih-i-Üngürüsz."

 

Gyakrabban kellene olvasni a parthus topikot, mert ott a Tolsztov-féle kötet és a Tarih-i Üngürüsz magyar kiadásairól is már többször esett szó.

 

 

 

Mahmúd terdzsüman [?]

 

A magyarok története Tarih-i Üngürüsz Madzsar Tarihi

 

Ford. Blaskovics József

 

Magvető, Bp., 1982 (Magyar hírmondó sorozat)

 

 

 

 

Mahmúd terdzsüman [?]

 

A magyarok története Tarih-i Üngürüsz Madzsar Tarihi

 

Ford. Blaskovics József

 

Magyar Ifjúság Érdekeit Védő Szövetség, Léva, 1996

 

 

 

PDF

 

 

 

 

Nagy Szülejmán udvari emberének magyar krónikája – A Tarih-i Ungurus és kritikája

 

Akadémiai, Bp., 1996

 

Ford. Hazai György

 

 

 

Tudomásom szerint a Prágában munkálkodó Blaskovics és Hazai György akadémikus, a két fordító között volt valami rivalizálás vagy szakmai féltékenykedés, de szó nincs arról, hogy a kötet megjelenését hatalmi szóval akadályozták volna. Mint látható, Blaskovics fordítása jelent meg előbb egy magyar állami kiadónál, még a brezsnyevi idők legvégén, 1982-ben.

 

 

 

Ács Pál tanulmánya a Tarih-i Üngürüsz szerzőjéről, a bécsi zsidó származású Sebold von Pibrachról és feltételezhető segítő- vagy szerzőtársáról, Somlyai Balázsról, vagyis Mahmúd és Murád  terdzsümánokról a Palimpszeszt 1998. áprilisi számában (a terdzsümán vagy dragomán az oszmánoknál jóval több volt, mint tolmács):

 

"Rajtuk kívül nem ismerünk olyan isztambuli oszmánokat, akik a 16. században a magyar történelem és irodalom terén bárminemű tevékenységet folytattak volna."

 

 

Mahmúd, azaz Pibrach állítólag a mohácsi csatában esett oszmán fogságba, s Murádnak afféle felettese volt. Gyakran mentek együtt diplomáciai küldetésbe, és Castaldo valószínűleg együtt is vetette őket fogságra 1550–53 táján. Ács szerint nem zárható ki, hogy a Képes Krónika arab betűs, magyar nyelvű széljegyei Somlyaitól valók. (Még Somlyai átmeneti "lecsúszása" is magasabb rangú barátjának halálával függhet össze, s nem a magyar származású diplomata mértéktelen borszeretetével, ahogyan azt az egyik kútfő állítja.)

Előzmény: Törölt nick (54)