Uldin Creative Commons License 2008.11.24 0 0 392

Sziasztok!

 

Teljesen új vagyok faesztergálás témában, még esztergám sincs, de szertnék próbálkozni. No, első körben átnézem a hozzászólásokat, biztos lesz itt néhány okosság, példul milyen faesztergát érdemes beszerezni. Időnként látni nagyon olcsó huszonezer forintos nagyságrendben barkácsáruházakban Einhelt, Kinzo, Ferm gyártmányú faesztergát, mi a véleményetek, érdemes ilyen gépért pénzt adni, mire kell figyelni amikor gépet veszek?

 

más

 

Érdeklődnék, hogy van-e valami jelentősége annak, hogy parafinnolajat használsz a fa beeresztéséhez? Esetleg az, hogy színtelen az olaj?

 

A pórusok lezárása édekében én un. száradó növényi olajat használok. Telítetlen zsírsavakat tartalmazó nyövényi olajokról van szó. Ilyen olaj a lenolaj is. Még jobb, ha hőkezelik 250-290 fokra hevítik oxigén mentes környezetben (standolaj). Ilyenkor a kettős kötések kicsit átrendeződnek, aminek hatása könnyebben polimerizálódik az olaj. Tehát miután a fa magába szívta az olajat, oxigén hatására polimerizálódni kezd ezáltal lezárja a pórusokat. (A kettőskötéseknél oxigén hidak jönnek létre.)

 

Vannak száradást gyorsító katalizátor adalékok is, de ezek tartalmazhatnak mérgező anyagokat esetleg nehézfémeket.

 

Pl: Siccoplus PB 20, van egy kis ólom benne. A száradás kicsit lassabb nélküle, de megtörténik. Várni kell pár napot a beeresztés után. 

Előzmény: drehás (390)