Az Agg Creative Commons License 2008.11.23 0 0 817

konkrétan a PId vezérlések lényegére.

a vezérlés néhány felfűtési ciklusból megtanulja az épület (bonyolított esetben akár a helységek) hőtehetetlenségét, ennek megfelelően és ehhez igazítva szolgálja ki az igényelt hőfokot. a bonyolítás (csak magamfajta technokratáknak: helységenkénti beállított hőigény, helységenkénti érzékelés, helységenként szabályozható elektr. szelepek, plusz 3 változóval tovább bonyolítva: külső szél sebesség és irány, továbbá külső hőmérséklet). ezt az egészet fejeled meg valamilyen, a bentlakók élet- vagy munkaciklusához igazodó perioditással és ahogy a vezérlés "beleöregszik" a dolgába, úgy optimalizálódik a költség is.

 

igazából biztosan elszörnyesztő a látszati túlbonyolítás, holott pedig egyáltalán nem az, (tkp. ezer módon lehet még csiszolni, további változókat is bevinni, mint pl. páratartalom, stb.) sőt saját tervezésben, ismerettségi körön belüli segítséggel a tervezés, kivitelezés részében messze nem horror a pénztárcára nézve. a gázszámlára nézve pedig azt tudom mondani, hogy effektív 15-20 % közötti megtakarítást mutat a megelőző időszakhoz képest. ezt magam még jövőre megfejelem egy vszínűleg 8cm-es szigeteléssel és egy új kazán beszerzésével (pont a tervbe vett kazánproject miatt tévedtem ide tegnap este és ragadtam itt, végigolvasva a kondenz témát).

 

visszakérdezésed miatt feltételezem, hogy nem ismered a PID vezérléseket. ajánlom figyelmedbe, mert családi házas energetikai szinten is bőszen megéri, csupán néhány változót figyelve és szabályozva ezekkel az öntanuló rendszerekkel messze nincs anyagilag "beruházási" volumenben a dolog...

 

Előzmény: enginer (810)