Epstein dr. Creative Commons License 2008.11.21 0 0 7199

"Az üveghegyeken túl" népmesei fordulatra több magyarázat is adódik, és ezek némelyike az avarsághoz köthető:

 

1.) Az Alpok hófödte csúcsaira utalna, melyek a nyugatabbi avar területeket körülölelték

 

2.) A topikban már emlegetett ún. vörös sáncokra utalna, illetve az azokon túli vidékeket jelölné

 

3.) Csiffáry Gergely levéltáros szerint a különféle magyar területeken a lakott területen kívül eső szőlőhegyeket hívták üveghegynek, méghozzá XV. századi latinus telepesek nyomán, ahol az újrahasznosítandó üvegtörmeléket összegyűjtötték, földbe ásott italosüveggel határmezsgyét jelöltek. "Az üveghegyken túl" eszerint kb. annyit tesz: a lakott településeken túl.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Szőcs István:

 

"Ha valaki keveset tud, azt igyekszik minden lehető alkalommal kiárusítani. Például a »georgiai válság« kapcsán szóba jött Déloszétia elnevezésnél legalább 16 lapban találkoztam az oszét név közkézen forgó magyarázatával, amelyet egyes lexikonok, szótárak és egyetemi tankönyvek terjesztenek; hogyhát az oszét népnév azonos egy magyar néprajzi csoport, a jászok nevével, igaz, noha vándoroltak a területük szomszédságában, nem közvetlenül ők faragták a jász nevezetet, hanem az oroszból vették át, netán szerb közvetítés is szóba jöhet; ugyebár, többszörös közvetítés felgöngyölítése mindég tudományosabb!


És ezek a jól tájékozott hírlapírók, nem bocsátkozva olyan részletekbe, miért nem voltak képesek őseink ott helyben a népnevet is megtanulni, fölsorolnak egy maréknyi szót (»szavat«), melyeket eleink ott helyben azonmódúlag »kölcsönvettek«. Elég lesz csak hármat kiragadnunk közülük. Üveg, híd, asszony.


Az üveg szónak ily változatai is ismeretesek (voltak): jéveg, sőt ög is. E névalakok, továbbá a szemléletben létrejövő társítás is azonnal világossá teszi, hogy az üveg szó eredetében azonos a jég szóval! A mesében az, ami nagyon messzire van – az üveghegyeken is túl van. Azt legfennebb elemistáknak kell magyarázni, hogy az üveghegyek jéghegyeket jelentenek, azaz jéggel, hóval borított havasokat. Például az Alpok legmagasabb csúcsait. (Vagy az Elbrusz, Kazbek is szóba jöhet, oszetistáink kedvéért.)"

Előzmény: Epstein dr. (4353)