Megpróbálom megvilágitani.
Jézus nem az egyetlen tanitója volt az emberiségnek. Aki veszi a fáradságot, és megprobál más "misztikusoknak" vagy Mestereknek, Tanitóknak nevezett emberek tanitási után érdeklödni, az egy idő mulva meglepő felfedezést tehet. ( ilyen volt többek között Krisna, Buddha, Lao Ce, Hermesz Triszmegisztosz, Jézus, tianai Appoloniusz, Mani, Al Halladzs, Ba'hallah,stb egészen napjainkig ). Bár évezredek, vagy évszázadok választották el őket, , és teljesen más földrajzi és kulturális környezetben éltek, meglepő mennyire hasonlatos modon szemlélték a világot, és milyen hasonló tanitásokat adtak a környezetüknek. ( Nem meglepő módon a zömüket megölték..) E tanitások lényege a az egymás iránti tisztelet, a szeretet volt. Arra tanitottak, hogy önmagunként szeressük egymást, azza ismerjük fel önmagunkat a msik emberben...még a hibáiban is. Igy a jézusi "önmagadként szeresd felebarátod" nem meglepő modon mennyire azonos a hinduisták Ko Hám? Tat tvám aszi ! ( én ki vagyok - te én vagy ) tanitásával.
( és igen. A bibliában a szeresd felebarátod , mint önmgad csak egy kicsit más....ám az eredeti szöveg szerint a arám "komochá" szó értelme inkább ez: Önmagadként szeresd!)
ezen tanitások veleje a feltétel nélküli szeretet és az itélkezés mellőzése. A feltétel nélküli szeretet ( az agapé ) teologiai nyomokban még szerepel ugyan a jézusra hivatkozó vallások ideologiájában, de már nem is értik. Mi a feltétel nélküli szeretet? Az ami feltétel és szükség nélkül való. Aki feltétel nélkül szeret, az nem iitéli el a házasságtörő asszonyt sem, de még a hóhérait sem....az nem azért mutatja meg az Élet dícsőségét a halál felett, mert Megváltja a bünösőket....s az ilyen tanitástól idegen a félelem keltése itélkezés által, és egyéb agyalmányok.
Jézus nem csupán a Bibliában, hanem számos nem kanonizált evangéliumban is meg lehet találni. Nem meglepő módon az abban foglalt tanitások nagyban eltérnek a hivatalos ideologiátol...ám mégis a szeretetröl és a feltétel nélküliségröl mutatnak be más aspektusokat. Az élet örök , csupán a formái változnak, ezt megtapasztaltam - tehát igen, létezik reinkarnáció, hazudik a kereszténység, amikor ezt tagadja...
Szóval Jézust meg lehet érteni...de erre önmagában a Bibli a legkevésbé alkalmas.
Valahogy igy, még tudok erröl irni, de ahogy mondják: csak a szivével lát jól az ember...s a sziv azt mondja a sok bibliai mesére: ugyan már!
:)