chopper Creative Commons License 2008.11.21 0 0 8768

Pecsi hirbol egy reszlet.

Kerdessel a vegen:

 

"Pécs Kedden éjszaka kézigránátot dobtak egy roma család házába a pécsi Hősök tere közelében. A szülők a helyszínen meghaltak, négy gyermekük csodával határos módon szinte sértetlen maradt.."

 

A sajtóreferens annyit közölt, megítélésük szerint nem rasszista indíttatású volt a gyilkosság, hanem bosszúból követhették el. Hogy állításukat milyen tényekre alapozzák, azt a nyomozás zavartalanságának biztosítása érdekében szintén nem árulta el.

 

Az utcabeliek azt is mondják, hogy az elhunyt férfinak korábban erőszakos jellegű cselekmények miatt „a hatósággal is voltak ügyei, többször volt börtönben is, de ezek már régen voltak”. Zsobrák Péter, a rendőrség sajtóreferense ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, „nem volt ismeretlen a rendőrség számára a férfi”.

 

A baranyai roma vezetők azonban másképpen vélekednek. Szerdai sajtótájékoztatójukon Hegedűs István Baranya megyei és Kovács István mohácsi roma kisebbségi vezető arra utaltak, szerintük rasszizmus állhat a tragédia hátterében. Kovács István szerint az áldozatok szegény körülmények között laktak, így nem lehettek kétes üzleti ügyeik. Hozzátette azt is, ha kell, „olyan szervezetet hoznak létre, amellyel meg tudják védeni magukat”.

 

 

"Országos hatáskörű nyomozócsoport felállítását rendelte el szerdán az országos rendőrfőkapitány a Molotov-koktélos, illetve a romák ellen elkövetett kézigránátos, fegyveres támadások felderítésére, és tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a pécsi gyilkosság ügyében – közölte az ORFK kommunikációs igazgatója."

 

 

A kerdes:Anno hany millio forintot ajanlottak fel a mori rablogyilkosok kezrekeritesere?