"de fejlődik a világ"
Már megbocsáss, de egy fityfenét Kedves Pergynt! :-((
Én is csak beleugatok.
(Ha már bel(e)tó(n), bal(a)tón Balaton kapcsán szóba kerültem:-))
Vegyük észre a mószertant!! Látják ám, hogy egyre forróbb ez a kérdés. Összefognak a történeti nyelvészek a történelemgurukkal, hogy alátámasszák a nyelvtörténetet és viszont a történészek a nyelvészekkel a magyar őstörténetüket. (Keletről menekülő vad harcos hordák, kik magukévá teszik az egész KM-et, mely még a római légióknak sem sikerült sosem.) De a jelszó mindig csak ugyanaz marad: "ÁTVÉTEL". A kérdés csak az, hogy hunnan a francból, ha van egy olyan átvételi hely, forrás, amihez még csak tanálkozni sem kell népeknek. Igaz ez a szavakra, és ugyanúgy a jelekre is. A teremtészet mindenkihez ugyanúgy beszél hangzik, mondván mindenki (lénytől a történésig és eseményig) saját nevét és persze rajzol jeleket képeket, mindenki máshoz, mint ezekhez az "átkozott" magjárokhoz is. Ki hogyan hallgat a termő természetre. (Talán??? :-(((()
Nem kéne foglalkozni semmilyen népi, tört-tény-elmi eredettel, csak a természettel. Mi a fontosabb az ember számára? Az hogy most hun, vagy nem hun, s a nagy harcban el is huntak. (Nyomtalanul kivesztek tán azok, kik tulajdonképpen megdöntötték a római birodalom hatalmát, mintegy felszámolva azt?? :-)) Avagy, hogy megismerjük a világot, ami különben a Turtur által beidézett forrásokban is valahol benne van.
"Az emberek halandó Istenek." Teremtők tehát.
Ui:
Különben ez egy áthelyezett topik? Mert sokkal korábban is szívesen becsatlakoztam volna, de nem láttam itt. (Gondolom a többség nagy bánatára. :-((()
Mellesleg a történelmi magyarországon bátor szóelemmel még elég sok helységnév volt található. Mára ennyi maradt:
A helység, város- vagy településrész neve
Postai irányító- szám
A helység jogállása vagy a településrész jellege
Főváros, megye
Távhívó körzet- szám
Bátor
3336
Község
Heves
36
Bátorliget
4343