HAME Creative Commons License 1998.11.13 0 0 65
Kedves villanyosmérnök!

Van egy nagy rakat igazság amit a szériatermelők marketingmunkájáról írsz, viszont a technikához való hozzáállásod, műszaki ember létedre, elszomorító. Az, hogy látszólag jelentékteklen, nem azt jelenti, hogy jelentéktelen, csak azt, hogy elhanyagoltuk, pedig nem elhanyagolható. A műszakilag nem értékelhető esetileg azt, bhogy rosszul vagy rosszat mérünk. Előbb-utóbb minden 4. dimenziós, megmagyarázhatatlan effektusról kiderül, hogy nagyon prózai okai vannak. Lásd. a mérhetetlen "tranzisztoros hang" amit később a legócskább oszciloszkópon nagyon egyszerűen "megmérhettek", vagy a tökéletesnek kikiáltott CD-nél a kvantálási zaj, de az általam már említett "mikrofonkábel" körül is emlékszem az ufózásra. Utólag mindig milyen egyszerű, kézenfekvő okai vannak a megmagyarázhatatlannak. Ez persze nem azt jelenti, hogy ugyanilyen egyszerű kiküszöbölni.
Hogy egy erősítő műszaki paramétereit nem változtatod meg, még nem jelenti azt, hogy nem változtatod meg a rendszer műszaki paramétereit. A rendszerhez hozzátartozik a szoba (még a fürdőszoba és a WC) is, ha arréb teszel egy vázát az egész rendszer paramétereit megváltoztatod.
Továbbá. Nem igazán jól ismerjük a nagyon is tökéletlen emberi hallásérzékelést. Ezért megtörténhet, hogy egy műszakilag tökéletlenebb megoldás "kellemesebb" hangzást eredményez mint a tökéletesebb (pl. tranzisztoros vs. csöves PA). De ez megint azt jelenti, hogy rossz paramétert mérünk. A vegyészes példád, bár jópofa, ugyanettől sántít. Ha ismernénk az ízlelés és szaglás (erről különösképen halvány teóriák vannak) mechanizmusát, nagy valószínűséggel, vegyi úton kiértékelhető lenne a bor minősége.
Viszont ha egy műszaki ember ilyen szkeptikusan áll hozzá, mit várjon az ember egy Darvas & Co. féle HiFi-ufológusoktól (ha húsz éve vagy a szakmában, emlékezned kell :-), akik egy harmadik emeleti bérház hátsó szobájában, a nagymama varrógépe és a csörgő nippekkel teli üvegvitrin között, nagy biztonsággal állapítják meg, hogy a jobbra-, vagy a balrasodrott hangszórókábel szól-e jobban.