Tisztelt fórumozók!
2 hetes ikreink kapcsán talátam erre a fórumra (én az apuka vagyok). Mindenfélét olvasgattunk a szoptatásról. Eddig bennem az a kép alakult ki, hogy a jótanácsok 99,999 százaléka az egyporontyosoknak szól, illetve néha azért az egygyermekesek próbálnak ikreseknek tanácsokat adni. Csak hát a dolog nagyon komplex, mert minden mindennel összefügg.
De hogy kezdjem az elején, a két pici 2 hete jött a világra császármetszéssel. A kórházban a gyerekek egész nap az anyukával voltak, csak estére vitték őket be a gyermekgyűjtőbe, hogy az anyjuk tudjon a műtét után egy picit pihenni és gyógyulni. A picik súlya 2300 és 2550 volt, és az első pillanattól szopiztak, bár szinte nem volt mit. Így cumisüvegből kapták a tápszeres pótlást, hogy a súlyuk mihamarabb elkezdjen gyarapodni és jöhessünk haza. Ehhez 7 nap kellett.
Azóta itthon feleségem hősisen küzd, és szopiztat és fej és táppal kiegészít. A 2 pici egy-egy cicretevéskor 10-20ml-t szopizik, és 60-80ml-t pedig vagy tápban vagy pedig lefejt anyatesjben kap. Mindezt 7-8-szor egy nap. Az össz anyatej mennyisége (szopizott és lefejt) jelenleg 2 hét után kb. 300-400 ml.
Egy etetés kb. így néz ki (00:00-nál kezdem az időt, hogy jobban követhető legyen) ha a feleségem egyedül csinálja (mert nem vagyok itthon) vagy csak minimális segítséggel a részemről (pl. tápkészítés vagy behűtött anyatej kiporciózása és melegítése):
00:00 - 00:05 egyik pici felébred, tisztábatevés
00:05 - 00:25 szopizás cicirő
00:25 - 00:45 szopizás cumiból (táp vagy lefejt anyatej)
00:45 - 00:55 böfiztetés, altatás (néha fáj a poci, így simizés)
00:55 - 01:00 másik pici felkeltése ha még nem lenne fönt, tisztábatevés
01:00 - 01:20 szopizás ciciről
01:20 - 01:40 szopizás cumiból (táp vagy lefejt anyatej)
01:40 - 01:50 böfiztetés, altatás (néha fáj a poci, így simizés)
01:50 - 02:20 megmaradt anyatej lefejése
02:20 - 02:30 cumik, tejszívó stb. elmosás és sterilizálása
Ezek után van kb. 1 óra idő enni, pisilni, aludni, stb.
Ha mindezt párhuzamosítva csináljuk (most amíg szabin vagyok és nincs más intéznivaló napközben), akkor a cumiztatást, a böfiztetést és az altatást én csinálom, így hamarabb kelthetjük a másik picit és miközben én már a második picit cumiztatom a feleségem már nekikezdthet a fejésnek. De még így is több mint 1 órát vesz az egész igénybe.
Az utóbbi napokban a napi 7-8 etetésből az éjszakai 2-3 etetésnél a szopiztatást el is hagyjuk és csak lefejt tejet és tápot kapnak cumisüvegből.
Persze akkor még a mindennapi fürdetést nem is említettem meg.
Namost az igazi kérdések, a szopiztatáshoz:
- Pihenés: így hogyan? Van aki már végigcsinálta ezt? Ő hogyan tette? Mik voltak az apró taktikák? Hogyan lehet a dolgokat még praktikusabban megoldani? Kinek van ilyen tapasztalata?
- Félünk attól, hogy egy idő után a cumi miatt majd nem akarnak ciciről szopizni, de a jelenlegi helyzetben a pohárkából itatás sokkal több időt venne igénybe, ami egyszerűen nem lehetséges. Szóval hogyan lehet annak a kockázatát csökkenteni, hogy a cumi miatt ne kelljen nekik a cici a pohárkán és a szoptaníton kívűl?
Tudom, hogy hosszú voltam, de tettem mindezt azért, hogy mások is okulhassanak (vagy abból amit jól csinálunk, vagy abból amit rosszul).
Minden választ előre is nagyon szépen köszönök!
ps: Olyan választ, hogy márpedig akor is pohárka kellene, vagy szoptanít köszönöm nem kérek. (Vagy csak olyantól, aki maga is végigcsinálta ezt az egészet, de akkor pedig pontos elmeséléssel! :-) ) Egyszerűen jelenleg nem fér bele az időbe. Az anyukának is ez az egyik legfontosabb időszaka, és élveznie kellene a szoptatást. Ha pedig a fáradtságtól zombi módra csak néz maga elé, esetleg még sír is, az senkinek nem jó. Sem a gyerekeknek sem az anyukának.