Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1260

Kedves Gozo!

 

Sajnos, a számítógép nem elég okos ahhoz, hogy az embert mentesítse a tanulás és a gondolkodás alól. A számítógép alapvetően csak olyan intellektuális műveleteket tud végrehajtani, amelyek visszavezethetőek a számlálásra. Ez a helyesírás vonatkozásában alapvetően arra elég, hogy a számítógép az általad beíert szavakat összehasonlítsa egy olyan mintával, amelyet hibátlannak minősítve beletáplálnak a számítógépbe. Ez a minta pl. az angolban egy szótár, a magyarban azonban a nyelv jellege miatt morfématárat kell használni (tehát a szótövek mellett képzők, jelek, ragok is vannak benne).

 

A helyesírás-ellenőrző így nagy biztonsággal csak a két szóköz között elhelyezkedő szövegrészeket tudja minta alapján minősíteni, azokat a szövegrészket, amelyekben kettőnél több szóköz van, már csak valószínűségi alapon, esetlegesen tudja minősíteni.

 

Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a gép nem tud mit kezdeni az olyan helyzetekkel, amelyeket csak a jelentés alapján lehet eldönteni (a jelentés megállapítása nem vezethető vissza a számlálásra). Így például, ne várd a számítógéptől, hogy döntsön a fojt és a folyt alakok között, hiszen ezek így, szövegből kiragadva mindketten helyesek, a szövegen belül a jelentés alapján lehet dönteni.

 

Így olyan számítógépes eszközt, amely minden szöveg esedtében megmondja a helyes írásmóot, nem találsz, és ilyen építése nem is lehetséges.

Előzmény: Gozo (1256)