balfrász Creative Commons License 1998.11.25 0 0 189
Kedves Palánk doki!
Szívesen.
Jegesmaci:A forrás A Nat. Geo. januári száma, nem írják mi alapján jött az a két szám, de ha a jégbe fagyott tetemek anatómiai kölönbségeit összevetik a jég vastagságával, spéci a sarkköri állatoknál a kormeghatározás nem túl nehéz.
"Ketto: jó lenne tudni a genetikai eltérésüket, hogy összevethessük az
ember-csimpánz adattal."
Biz az jó lenne.

Görögök
Írtam az előbb DcsabaS-nak, hogy erre nincs bizonyítékom. Részemről csak sejtés. Nem azt állítottam, hogy alapvetően különböztek tőlünk, mindenesetre nem tudtak kézenfekvőnek tűnő gondolati ugrásokat megtenni. Párhuzam a keleti emberek nagyon sokszor nem nem képesek követni a nyugati gondolkodást és viszont: ez számomra a drótozás különbözőségét jelenti.
Populáció:
"hiányzik az az adat, hogy ezek az értékek milyenek voltak az európai beavatkozás elott. Nem lepne meg, ha a csecsemohalandóság még magasabb lett volna."
Sajnos ezek az adatok nincsenek meg, de nagyságrendileg nagyobb csacsemőhalandóságot én nem merek feltételezni.
Engem valójában a kínaiak hosszú élete döbbentett meg!
Most náci leszek:
A populáció robbanásszeru növekedésének felelősségét én nem szeretném teljes mértékben a nyugati civilizáció vállára helyezni. Benne voltunk és vagyunk, de ez helyi társadalmi probléma. (Pl. Kínában már nem fojtják meg a lánycsecsemőt.)
Szerintem nem elsősorban a fejlett egészségügy importálása, hanem a szétosztott humanitárius segélyek okozzák a Szahel övezet népesség robbanását. Ha minimális szinten is, de az ottlakók éhhalál helyett megérik a szaporodóképes kort. És a gyerekeknek nem lehet, nem szabad azt mondani: "forduljatok fel éhen!" Ez ördögi körnek tűnik, hacsak a segélyezési rendszer meg nem változik.