Én nem ezt láttam...
Érdekes egyébként az a kérdés is, hogy Magellán portugál létére miért állt a kasztíliai korona szolgálatába.
Általában az a válasz erre, hogy tervét (Föld körülhajózása) csak spanyol szolgálatban tudta végrehajtani, mivel a Csendes-óceán nagy részét a tordesillas-i szerződés spanyol érdekszférává minősítette.
Szerintem ez az érvelés azért sántít, mert ugyanakkor az atlanti vizek jó része portugál érdekszféra volt, ergo Magellán a spanyol hajókkal ugyanúgy nem mehetett volna abba az irányba, de szerintem ez marhaság, mert a spanyoloknak mindenképpen keresztül kellett vitorlázniuk a portugál felségterületű vizeken, ha az Indiákra (értsd: az Amerikákra) akartak menni.
Sokkal inkább arról lehet szó, hogy Magellán a portugál udvartól nem kapott hajókat és támogatást terve megvalósításához, mivel ekkoriban a portugálok fő törekvése már az volt, hogy a már felfedezett és gyarmatosított afrikai és indiai területeiket biztosítsák.
A spanyol kincstárban inkább volt annyi tartalék, hogy öt hajót felszereljenek egy bizonytalan kimenetelű expedícióra.