Bogyó 2 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 6557
Én úgy gondolom, azért lehet és kell is különbséget tenni.
Problémák ott vetődnek fel, hogy az emberek az ízlésbeli különbségeket nem különböztetik meg a minőségbeliektől, pedig mindkettő létező kategória. Az elkülönítés nem egyszerű, s nem mindig lehet sorrendet tenni, de valamennyire mégis. Azért Danielle Steele és Dosztojevszkij nem egy kategória, ezt mindenki elismeri. És innentől lehet közelíteni, de egyre nehezebb. Melyik a jobb regény Sylvia Plath Üvegbúrája vagy Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovicsa, hogy két tök mást mondjak. Itt már azt hiszem az ízlés alapján döntenek az emberek.
Az ún. jó regény feleljen meg egy alapvető minőségi kritériumnak, de ezt is ki húzza meg pontosan, hol van ez, meghatározható-e egyáltalán?

Wassnál úgy gondolom vannak olyan hiányosságok, amelyeki nem emelik a legjobbak közé, de neki is van sajátossága, egyedisége, amiért szeretik. Túl egyszerű, hogy jobbos vagy giccses, mert ettől még lehetne más író is felkapott, miért pont ő? Olyan világokat jelenít meg olvasmányosan, amelyek sokaknak kedvesek, aztán lehet ez valakinek giccses, de szerintem azért nem egy Romana szerelmes füzet.Wass szerintem egy átlagember számára hitelesen tud felrajzolni egy kort, tud neki mit tanítani, magyarázatot tud adni jelenségekre, hangulatot tud teremteni, s ahogy írtam, sok szempontból fontos hiányt és igényt elégít ki. S ez nem az uszítás, hanem valamiféle igazságérzet a tévedések, túlzások ellenére is. Ebben a valóságshow-s, szappanoperás világban sokkal jobb és értékesebb dolgok felé fordíthatja az emberek figyelmét, új ismeretekkel gazdagíthatja őket - pL Gnác is tudja már mi az az üver - s erkölcsileg is jóra igyekszik tanítani őket. Ezt nem szabad megtagadni Wass Alberttől.
Előzmény: Leevee (6555)