advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.11.04 0 0 91942
A nemzetközi kontextusról azt tudom mondani,hogy az összes velünk hasonlítható, körülöttünk lévő (Balkáni stb.. ) államhoz képest lényegesen jobban fejlődtünk.
Hogy mi voltunk a Monarchia éléstára? Persze, mi a fax lettünk volna? Hogy Ausztria inkább saját iparát fejlesztette, nem a rebellis tartományét?
Persze, de nézd meg, hogy fejlődött a nehézipar a "független" Romániában ugyanezen időszak alatt.

Itt arról van szó, hogy az adott földrajzi-politikai-társadalmi kényszerpályán mi az, ami megvalósítható volt, és mi nem. Ennek tükrében egyáltalán nem szerepeltünk rosszul.

Persze amíg az urak meg vannak róla győződve, hogy elég 4-8 év kormányzás egy (természetesen általuk megjelölendő) miniszterelnök alatt, és az USA is hozzánk fog kuncsorogni kölcsönért és csúcstechnológiáért, addig nincs miről beszélni.

Magyarország a XIX. századot effektíve középkori körülmények között kezdte. Közoktatás, közegészségügy, infrastruktúra teljes hiányában, gyakorlatilag nulla képzettségű, írástudatlan zsellérséggel. Semmiben nem voltunk fejlettebbek, mint mondjuk a cári Oroszország.
Befejezte jelentős Közép-Európai agrár-ipari országként, a Ganz turbinái működtek szinte az összes orosz erőműben, léteztek közszolgáltatások, az ország ez alatt az évszázad alatt legalább kettőt lépett előre.
Persze, még mindig le volt maradva az élvonaltól egy egész évszázaddal. Bezzeg, ha Ti oszthattátok volna az észt, már 1904-ben mi küldtünk volna embert a Holdra...
Előzmény: TaXiN (91936)