advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.11.04 0 0 91915
Először is: Kossuth emigrációban volt, és ez szükségszerűen egy olyan merev álláspontot alakított ki benne, ami miatt mást nem is mondhatott.
1867-ben semmi olyan "bűne" nem látszott az osztrákoknak, ami miatt bűnhődnünk kellett volna, tegyük hozzá: nem volt karanténban az osztrák császárság, a franciák-németek folyamatosan egymást aprították, anglia a legotrombább rasszista elvek alapján gyarmatosított, az USA-ban éppen polgárháború volt holmi rabszolgatartás mentén, virágzott a Vadnyugat, épp irtották ki az őslakosságot stb...
Kora normái alapján kell megítélni mindent, és ezen normák alapján nem volt a Kiegyezés vállalhatatlan. Tegyük hozzá, hogy mikor ezt kérdezed tőlem, hogy Kossuth egy vén hülye volt-e, akkor azt sugallod, hogy ha ő nem, akkor Deák volt az.

Ha már muszáj választani, akkor kettejük közül egyértelműen Deák volt a bölcsebb és jobb ember. Aki nem halmozott hibát hibára, nem sikkasztott ifjúkorában, majd nem lécelt le a pénzesládával....
És azért az 1867-1914 közötti közel öt évtized (a "boldog békeévek") bő két emberöltő volt, hosszabb, mint a hazai kommunizmus időszaka, ez a korszak teremtette meg a hazai ipart, közoktatást, az Eötvös-féle oktatási reform (1868-tól!!!) megteremtette azt a hátteret, amely gyakorlatilag a teljes hazai Nobel-díjas tudósgenerációnkat kitermelte (előtte sem, utána sem - sajnos...). A kulturális fellendülést, irodalmat, művészetet nem is említem.
Persze, nemzeti nyomor is volt, Tiszaeszlár meg kivándorlás - honnan nem? Ugyanebben az időszakban vándorolt ki harmad Írország a krumplivész okozta tömeges éhhalál elől, Svédországban úgyszintén éhínség, tömegnyomor, kivándorlás volt - megintcsak nézzük a maga kontextusában a dolgot.

Ha kizárólag a negatívat akarod látni mindenben, fogsz találni hibát eleget (ez amúgy nekem, az ördög ügyvédjének lenne tisztem), de amikor már ott tartunk, hogy lehülyézzük Deákot, súlyos hibának és bűnnek nevezitek Kiegyezést - kizárólag azért, hogy ideológiai hátteret tudjatok teremteni a mostani engesztelhetetlenségnek, indokolni tudjátok, miért nem lehet szó kompromisszumokról akkor sem, ha az egész ország beledöglik...
Hát, akkor egyrészt azt tudom mondani, hogy beleőrültetek saját gyűlöletetekbe, másfelől ha ez az ország ilyen mélységesen segg, akkor meg is érdemli sorsát.
Előzmény: TaXiN (91914)