M.Zoli Creative Commons License 2008.10.31 0 0 80

Szia Ambasa!

 

Emlitetted nekem HD-n, hogy idaig egy hivatkozast talaltal az M napban valamilyen forrasra. Most egy kicsit beleneztem a legujabb cseh kiadasba ebedszunetben, es tobbet talaltam. Van felhasznalt irodalom jegyzek is. Azt nem neztem meg meg, de meg akarom.

 

Szeretem a cseheket. :)))) A forditast vegzo, ellenorzo, stb. csapat jo fejek lehetnek. Jo cseh szokas szerint a forditott muvekbe betoldjak a sajat megjegyzeseiket. Altalaban pontositasok, nagyon ritkan privat velemeny, illetve olyanok is elofordulnak, hogyha a szerzo nem jelolt meg forrast, viszont nyilvanvalo, hogy mi a forras, akkor ok potoljak. Szoval sok szep erdekes dolgot irnak altalaban hozza a konyvhoz. Nem a mube. Nos olvasom a hozzafuzeseket, talaltam olyan oldalt ( csak hozzafuzesek, hatra vannak kigyujtve ennel a konyvnel ), ahol a fele oldalon minden hozzafuzes ugy kezdodott. Autoruv omyl ( a szerzo tevedese ). :)))) Ilyenkor termeszetesen hozzateszik, hogy miert, es megadnak forrast, forrasokat is. Es mindezt ugy, hogy egyaltalan nem probaljak cafolni a konyv alapteziset, es a logikai levezeteseket sem tamadjak, szoval a velemenyt nem. Viszont talaltam olyat, hogy: A szerzo messzemeno kovetkezteteseket vont le alapvetoen teves informaciokra alapozva.

 

Amugy ha emlekszel mondtam mar neked, hogy az M napot erdemes elolvasni, mert ebben a muben lehet talan a legjobban felmerni Szuvorov munkamodszereit, felkeszultseget, stb. Azert mert itt foglalkozik a technikaval a legtobbet, tehat kezzelfoghato, dokumentalt, tesztelt, stb. temakrol ir, khmmm., a maga modjan.

 

A legjobban azon vontam fel a szemoldokom, amikor olvastam nala, hogy 100 000 Ivanov ( Su-2 ) csatarepulot terveztek a szovjetek legyartani ( Sztalin legnagyobb prioritasa ), a nagy haborura valo felkeszules jegyeben, illetve mar a haboru folyaman. Ami ugyebar 1941 julius elso dekadja vegen kezdodott volna szovjet kotta szerint.

 

A csehek itt szerenyen annyit fuznek hozza, hogy 1941 vegeig osszesen 17 repulo ezredet terveztek atkepezni erre a tipusra. Ami ha 60 geppel szamolok egy ezredre, akkor is csak 1020 gep. No comment.

 

Itt tegyem hozza, hogy a csehek fuggelekben betoldottak egy fejezetet, amiben az 1941 julius elso dekadjanak vegen tervezett erocsoportositast mutatja be hadtest szintig bontva, megadva meg hadseregenkent a hadosztalyok szamat, es tipusat, illetve azzal a + infoval megdobva, hogy 1941 julius 21-en hoztak letre a frontokat. A tobbit az olvasora bizva.

 

Szoval en tovabbra is tartom magam ahhoz az allasponthoz, hogy a Szovjetunio igenis tervezett 41 nyaran tamado hadmuveleteket ( minimalisan mint opcio ) melyhez 2 fo strategiai iranyba sulyoztak eroiket, Lengyelorszag ( 2 sulypont Pripjatytol delre, illetve eszakra ) es Romania-Balkan. Hogy melyik lett volna a fontosabb azt nem tudom. Hogy mennyire volt ra felkeszulve vagy mennyire nem, az jo kerdes, mindenesetre itt elvetem Istvan - egyaltalan nem voltak felkeszulve - verziojat. Majd vele meg errol folytatok vitat szemelyesen. Ebben szerintem a kategorikus megallapitasa tarthatatlan, es szerintem ezt o is be fogja latni, de bele fogunk izzadni.

 

Mindenesetre Szuvorov grandiozus osszeeskuves elmelete nagyjabol annyira valoszinu, mint a semmi sem lehetetlen tezis alapjan barmilyen mas allitas.

 

Az pedig hogy milyen modszereket alkalmaz, pl. amirol beszeltunk ez a szuggeszsziv, manipulativ, sulykolo stilus, raadasul milyen VALOGATOTT!!! ( az o tezisenek megfelelo informaciok kiemelese a forrasokbol, azt nem alatamasztok figyelmen kivul hagyasa ) informaciokra - melyek egyebbkent nagyon sokszor hibasak ( jo kerdes, hogy szandekosan "teved", vagy tenyleg ennyire kepzetlen ) - alapoz.

 

Gyonyoru ez a fenti mondat igaz? :)))))

 

Mindenesetre ha nem is intenziven, de akar folytathatnank itt egy vitat, mondjuk konkretan az M nap-rol, szetboncolva egyes felyezeteket ( pl. be tudnam neked szurni a cseh megjegyzeseket ). Ha mar mindkettonknel ott a konyv. Akar jatszhatna egyikunk idonkent az ordog ugyvedjet. Biztosan tanulsagos lenne a topic-ot esetleg olvasoknak.

 

Annyiban fontos ez, mivel sajat magamon tapasztaltam, hogy helyenkent annyira meggyozoen tudja szoni a sajat fonalat, hogy az ember egyszeruen csak azt veszi eszre, hogy valami nem stimmel ( ha van azert bizonyos ralatasa a tortenelem ezen reszere ), es meg azt sem tudja hol tevedt el? Aztan ha van benne akarat aztan oriasi munkaval visszanyomozva kideriti, hogy 4 feligazsag, 3 megrostalt forras, 5 teljesen hiteles adat, es monjuk 1 teljesen hibas adat - ra felepit egy koncepciot, melyet vegigvezet egy fejezeten keresztul, sorban szove bele egyre kissebb igazsagtartalommal biro informaciokat, egyre jobban elferditett, felremagyarazott adatokat. Szoval ezt kegyetlenul jol csinalja, az biztos.

 

Udv.