Törölt nick Creative Commons License 2008.10.31 0 0 696
Vaspor kontra mágnes:

Amit leírtál azon nincs mit vitatni, már általános iskolában fizika órákon előszeretettel mutogatták az adott kísérletet. Azonban te nem ezt írtad. Amiket fogalmaztál, az általában fogalmaztad meg. Hogy a mágnes mindenre hat, stb.

Ez viszont nem igaz. A vasporra - ami általában Fe2O3 vagy ilyesmi - igen, arra igaz, meg az un. ferromágneses anyagokra, ami csak egy szűk csoportja a fémek csoportjának. Egész pontosan ez ma már nem csak fémekre korlátozódik, hanem más anyagokra is, speciális ötvözetekre, vannak már műanyagok is, stb. Ha pl. a nehézfémeket vizsgáljuk - amiből sajnos manapság kapunk eleget, és lerakódik bennünk - akkor annak csak egy nagyon kis és szűk kis csoportja tartozik abba a kategóriába amit ferromágneses anyagnak hívunk eleve.... Azaz a nem ferromágneses anyagokkal amik lerakódnak szervezetünkben mi a helyzet? Azokból is van jópár bennünk sajnos, sőt abból van a több.... Bár ami ferromágneses azzal is sok egyéb más bajom van, de ez másodlagos, azt is kicsit nehezen képzelem el, hogy így kihúzogatjuk magunkból közvetlenül ilyen hatással... De tegyük fel azt mondom lehet. A többivel akkor is baj van ilyen értelmezésben

Sajnos továbbra se tudom mi az a földmágnes, pedig tényleg érdekelne...

Gravitáció: folyamatosan írod, hogy lefelé hat.

Akkor tegyük fel a fejed fölé teszek egy nyalókát. Annak is van egyfajta gravitációs mezője, és ebből származó gravitációs ereje. Az lefelé hat? Nem, neked felfelé, egész pontosan a saját tömegközéppontja felé. Az más kérdés, hogy a föld a maga nagy tömegével és az abból származó gravitációs mezőjével szemben ez a hatás igen csekély, foglalkozni sem érdemes vele.

De egy komolyabb példa lehet a hold. Az ugyebár már egész jelentős tömeg, és ugyebár elé komolyan hat is bolygónkra is. Apály-dagály, röppálya alakja, stb. Ez is lefelé hat? Nem. Ha a földön állsz semmiképpen nem lefelé - csak ha átellenben állsz a bolygón, abban a rövid pillanatig.

Egy esetben lehet azt mondani, hogy lefelé hat a gravitáció: ha te a földön állsz és így szemléled a föld bolygó hatását rád nézve. Akkor ez rád nézve lefelé hat. De te általánosan fogalmaztál - mint mindig - és ez így pontatlan, félreérthető, stb...


Továbbá nem tudom mi és hogyan torzítja a földmágnest - talán helyesebben fogalmazva a föld mágneses mezejét. Erre azt írtad hogy tudom, ez volt a válaszod. Sajnos nem tudom, ezért kérdezlek, hátha megtudom.

Bocsánat, egy dologgal kapcsolatban tudok ilyen hatásról, amit írtál talán, a kozmoszként általad nevezett világegyetem. Azaz a bolygók egymásra hatása, napkitörések, mágneses viharok, stb. De azt nem tudom - amire utaltál - hogy az emberi tevékenység által keletkezett mesterséges elektromágneses hullámok hogyan torzítják a föld mágneses terét. Ezt tényleg nem tudom, ezért kérdeztem, hogy ez pontosan hogy és miként megy végbe?

És - szerencsére - nem vagyok gondolatolvasó, pusztán elolvasom amit írsz. Amit leírsz az meg finoman fogalmazva is több módon is lefordítható.... Amit meg gondolsz, arról nincs tudomásom, mert nem jut el hozzám...

Attila
Előzmény: ghepard (692)