Flacika Creative Commons License 2008.10.28 0 0 594
Nem hiszem. A doboz belső csillapításához a jósági tényezőnek nincs annyi köze, hogy ennyire beleszóljon. A belső csillapítás a reflexiók és az állóhullámok kialakulásának megelőzésére szolgál. Az általam említett jósági tényező a hangszóró Thiele-Small paramétereitől és a doboz űrtartalmától függ. Ha van egy adott hangszóró, akkor ha minél kisebb dobozba rakod, annál csillapítatlanabb lesz. Ha egy kb. 70 literes HS700-asban is csillapítatlan egy motor, akkor nagy valószínűséggel már végtelen nagy dobozban is csillapítatlan lenne. A HS700 6 dB-es kiemelése a rezonancia frekinél 2-es értékű Qtc értéket ad . Impulzus átvitel szempontjából ideális lenne a 0,5-ös érték, de akkor a basszus hamar elfogyna, mert a rezonancia frekinél 6dB szintesés van ilyenkor. Ezért a zárt dobozoknál általában 0,7-es Qtc értékkel számolnak, ekkor a szintesés 3 dB. Kisebb dobozoknál 1-es értéket is szoktak használni, ilyenkor a frekvenciamenet a leginkább lineáris, a rezonancia frekinél még nincs szintcsökkenés, de az impulzusátvitel már nem tökéletes. 1-nél nagyobb értékű csillapítás esetén már kiemelés keletkezik az átvitelben, és egyre jobban bummog, pufog a doboz. Ráadásul minél kisebb dobozba rakod és minél rosszabb a csillapítás, a rezonancia freki annál feljebb tolódik. A rezonancia freki alatt a zárt dobozok átvitele 12 dB/oktáv meredekséggel esik.

Mondok egy példát, egy VT hangszóróra. A szabadon álló motor jósági tényezője a HA 20/11 típus esetében 0,46. 0,7-es Qtc értékhez 68 literes doboztérfogat tartozik, a rezonancia frekvencia 53 Hz. 1-es Qtc értéknél a térfogat 24 liter, a rezonancia felcsúszik 76 Hz-re. A 2-es jósági tényezőhöz neki 5 literes doboz kell, de a rezonancia akkor 152 Hz.

A bolgár hangszórók szabadtéri rezonanciája feltehetően kellően alacsony, különben nem lenne a HS700-asé 60 Hz környékén, de a jósági tényezőjük feltehetőleg eleve közelíthet az 1-hez. Bocs, ha hosszú voltam.
Előzmény: akvapark (592)