Sztem ez eléggé fajtafüggő is, persze nem figyelmen kívül hagyva a terület mikroklimatikus viszonyait - őszi ködre, erős lehűlésre, szélre gondolok itt elsősorban.
Pár kép még kint levő szőlőkről, ezek némelyikénél is eléggé élő lomb van még:
1. korábban ígértem, Fehér szultán - a fehér mazsolaszőlő, magvatlan, apró, édes egyébként semleges ízű. Lugason nevelem, a fürtök főleg egy vízszintes lombfal alatt szabadon lógnak kb 240 cm magasan.
![Fehér Szultán](https://img.index.hu/imgfrm/6/5/7/1/THM_0005016571.jpg)
2. Fekete szultán a fehér párja, ez már korábban édes volt, itt határozottabb mazsolásodás indult, gyakorlatilag rothadás nélkül.
![Fekete Szultán](https://img.index.hu/imgfrm/6/5/8/2/THM_0005016582.jpg)
3. Nimrang - igen késői, és rendkívül látványos, jól eláll, karácsony táján az ünnepi asztal sztárja, a cirmosan rózsaszín óriási bogyóival, és még az íze is rendben van. Most kezd édesedni - ITT a Mecsekalján, és még jelentős asszimiláló lombbal bír.
![Nimrang](https://img.index.hu/imgfrm/6/5/9/3/THM_0005016593.jpg)
4. Afúz Ali - az ismert késői csemegeszőlő - minden évben ebből teszünk el, most kicsit a lisztharmat megkapta, nem annyira szép.
![Afúz](https://img.index.hu/imgfrm/6/6/0/2/THM_0005016602.jpg)
5. Rizamat - Egy kakukktojás, ezt kb egy hónapja fotóztam már és nem a tőkén; de a különleges formája miatt érdekes lehet. Sajnos nagyon érzékeny éréskor az esőre, azonnal reped. Viszont nagyon roppanós és jóízű húsa van....
![Rizamat](https://img.index.hu/imgfrm/6/6/1/3/THM_0005016613.jpg)