Engem is mindig meglep, hogy már ennyinél tartok...
Ma volt időm rákeresni, mert tudom, ennél többet is olvastam már róla:
A kitsune japánul róka. A rókák gyakran előfordulnak a japán folklórban; és ebben a szövegkörnyezetben a kitsune általában rájuk utal. A történetek nagyon intelligens lényekként jelenítik meg őket, akik mágikus képességeket is birtokolnak -- ezek erősödnek a korral és a megszerzett bölcsességgel. A legfontosabb ezek közül az a képességük, hogy emberi alakot tudnak ölteni. Míg néhány népmesében azért alkalmazzák ezt a trükköt, hogy másokat átvágjanak — ami egyébként más népek meséiben is igen gyakori elem — más történetek hűséges 'őrangyalként', barátként, szeretőként vagy feleségként ábrázolják őket.
A rókák és az emberek egymás közelségében éltek a régi Japánban, emiatt születtek legendák róluk. A kitsunét általában a shinto kami vagy szellem Inarival hozzák kapcsolatba, és az ő hirnökeinek tartják őket. Ez a szerepkör megerősítette a róka természetfölötti jelentőségét. Minél több farka volt egy rókának -- akár kilenc is lehet (ilyenkor fehér, vagy arany lesz a bundája) -- annál idősebb, bölcsebb és hatalmasabb. A lehetséges erejük és befolyásuk miatt néhány ember úgy áldozott nekik, mintha istenségek lennének.
Az ötlet, hogy a róka női csábító is lehet és a buddhista mítoszokkal való kapcsolat hasonló kínai történeteken keresztül került a japán folklórba, de néhány történet olyan elemeket tartalmaz, ami egyedi Japánban. Kimutatható ezért, hogy a motívum eredetileg is szerepelt a népi hitvilágban, de gazdagodott más népek jellegzetességeivel.
Gyakran fordítják a kitsunét rókaszellemként / -démonként, azonban ez nem azt jelenti, hogy szellem volna, vagy hogy gyökeresen különbözne más rókáktól. A spirit szó gyakran sugall egy bizonyos fokú tudást vagy megvilágosultságot, mindegyik hosszú életű róka természetfölötti képességeket szerzett.
Kétfajta általános megkülönböztetése van a kitsunének. A zenko (jó róka) jóindulatú, égi / mennybéli róka gyakran Inari istennel van kapcsolatban; néha egyszerűen csak Inari rókáknak hívják őket. Másfelől a yako (kívülálló róka) gyakran csínytevő vagy akár rosszindulatú. A helyi hagyományok további típusokat is őriznek: például a ninko egy láthatatlan rókadémon, amit az emberek csak akkor tudnak érzekelni, ha megszállja őket. ITT szerintem erről van szó.
Egy másik hagyomány tizenhárom típusba sorolja a kitsunét képességei szerint.
A wikipedia alapján dolgoztam, van még ott sok minden érdekes, de majd találok hozzá még megfelelő haikukat, úgy megfoghatóbb, élvezetesebb.