Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4879
No az a 6 azért inkább 30km, de nem ezen múlik, pláne az ÉNy-ra van tőled. Sok függ a talajszerkezettől, annak felmelegedésétől, a környezettől (erdő, vízfelület stb.), kitettségtől; nekem az a benyomásom h. Dörgicse azért alapjában egy hűvösebb hely (szóval a Merlot- t felejtsd el!:) ) és hiába süti sokat a nap, az nem elég.... kell a hőmérséklet (lég és talaj is)
Én láttam mindkettőtök ültetvényét, Zoliéké sokkal meredekebb- jobb kitettségű, és sokat számít a kordon talajhoz való közelsége is - rengeteg plusz hő.
A másik, sztem nálad -és ezt nem csak én, hanem a képek alapját egy jobban hozzáértő is mondta- egy kevésbé szerencsés olaszr. klón lehet, a nagyra nemesített fajtából ami kevésbé jó cukorgyűjtő.

Egyébként én azon csodálkozom, hogy mennyivel előbb jár(t) felénk minden szőlő, már szept. elején (6.) majd 20-assal szedtünk ismerősnél olaszt, szept. első felében sorra hallottam a chard., szürke, egyéb eredményeket 21-22 mustfokkal.

Pénteken kaptam a helyi rajnai rizling királytól egy kis préslevet (130 litert) aminek 22 feletti cukorfoka volt 8,5-ös sav mellett... szóval felénk nagyon jó paraméterek vannak, voltak.
Előzmény: RAMBO (4876)