Norbee21 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 739
Sok helyen tapasztaltam én is hogy a tuják igy barnulnak.

A tuják pikkelyleveleinek barnulása gyakori jelenség a, de az esetek többségében nem kártevő vagy kórokozó idézi elő. Az őszi lombhullás természetes jelenség a pikkelylevelű örökzöldeknél, és a növények belső felében, az idősebb részeken tapasztalható inkább.

A természetes lombhullást bizonyos élettani hatások gyorsíthatják, a leggyakrabban a kiszáradás. A tuják sekélyen gyökeresedő, vízigényes növények, ezért folyamatosan öntözni kell, még akár a téli hónapokban is. A kiszáradás jelei a kezdetben sárguló, majd barnára váltó levelek, amik először a csúcsi részen jönnek, majd fokozatosan az alsóbb részeken a növény külsejétől befelé haladva.

Télen a napégés és a fagy is okozhat barnulást. Amennyiben tavasszal elszíneződést találunk, akkor az a tél hatása. A napégés csak a növény déli oldalán mutatkozik, ahol az ágvégek barnulnak.

A szélsőségesen meleg októberi-novemberi időjárásban előfordulhat, hogy a friss hajtások nem tudnak felkészülni a télre, nincs idejük megfásodni, és ezért barnulnak. Ugyanez következik, ha ősszel nitrogént adunk a növényeknek. A téli károk megelőzésére a mi éghajlatunkra alkalmas, hazai termesztésű örökzöldeket ültessünk.

Gyakran a nem megfelelően kijuttatott, vagy túlságosan nagy adagban adott gyomirtó szerek is okozhatnak barnulást a tujákon. A kár mértéke lehet csupán néhány tűlevél torzulása, vagy teljes hajtások lombvesztése, gyors elhalása.

Ritkán, de előfordulhat, hogy a késő tavaszi fagy károsítja az újonnan kihajtó részeket. Az elfagyott ágrészeket vágjuk le.

A tuja érzékeny a kutyavizeletre. Az alsó ágak ennek hatására bebarnulnak, elfeketednek, később esetleg az egész fiatal növény is elpusztulhat.

A tujákon atka vagy gomba, esetleg tetvek is okozhatnak barnás elszíneződést, ekkor a fiatalon kihajtó levélszélektől fokozatosan terjed a világosbarna 'folt'. Jellemző időpontja ennek a fajta kártételnek április , május, esetleg nyár közepe. Ez ellen felszívódó hatású növényvédőszeres permetezéssel kell védekezni.

Az edényben tartott örökzöldeknél fokozottan figyeljünk az őszi-téli beöntözésre, különösen akkor, ha fedett teraszon vagy erkélyen vannak, ahol nem jutnak természetes csapadékhoz.

Remélem tudtam segiteni!

A fenyömag:
A kérdésedben leirtad a válaszodat is, a köztes idöben kell szedni a magovakat mikor már megértek és atoboz még nem nyilt ki teljesen, csak félig. Figyelni kell rá, de az érett magvak barna fekete szinüek.