PuPu Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6045

Te meg elfeledkeztél arról, hogy nem az oroszok a lengyeleket, hanem Pilsudsky támadta meg Ukrajnát, és megkísérelte kitolni a lengyel határokat kelet felé, - nem jött össze.

1939-ben a Molotov-Ribbentrop paktum adott jogalapot arra, hogy az oroszok elfoglalják a Breszt-Litovszki béke alapján tőlük elcsatolt területeket (megjegyzem, etnikailag szinte teljesen tiszta orosz lakossággal /v.ö. Erdély kérdése.../) - ez a lépésük egyébként politikailag és katonailag is messze indokolt volt, - a németek ígyis-úgyis megtámadták volna Lengyelországot és ha nincs a paktum, akkor az előre látható majdani német támadás során értékes területek mentek volna veszendőbe...

Mongólia esetében hasonló a helyzet azzal az eltéréssel, hogy itt a japánok voltak a támadó fél és a huszas években Mongólia egy volt azon államok sorában, amelyek a szovjet példát követték - náluk a kommunista Csojbalszan vezetésével.

Finnország viszont valóban teljesen birodalmi imperialista lépés volt meg is szítta Jóska rendesen, - haabár a végén azért ráébresztette finn rokonainkat a nagyhatalmi realitások figyelembevételére és azóta is példásan jó a kapcsolatuk Moszkvával.

Nem tudom, ismered e a viccet: Finnugor népek az útjelzőtábla előtt: Aki tud olvasni, tartson északnak...

:O))))

Előzmény: Dua (6025)