advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.10.10 0 0 66385
Nem jó, de legalább biztos. :-)) És ha nagyon nagy a baj, akkor viszont jó. Ha másért nem, hát azért, mert mindenképpen jelentős érték marad, valamilyen relációban elvesztheti értékének akár a felét is, de mégis érték marad.
A föld-ingatlan sem rossz dolog, de mindkettőről az a véleményem, hogy a nagyon hosszú ideig bele lehet szorulni. Az ingatlanpiac az USA-ban és Nyugat-Európában "túlfejlesztett" lett, túl sok spekulatív befektetés volt (Spanyolországban például az ingatlanforgalom 60%-a befektetési célú volt), így az elkészült ingatlanok nagy részére kérdéses, hogy lesz-e valós piaci kereslet. Ez igaz még a hazai ingatlanpiacról is, mindenütt lakóparkok nőnek ki, a lakásállomány és irodaállomány dinamikusan nő - miközben a lakosság lélekszáma csökken, fizetőképessége stagnál.

Peches esetben egy évtizedre bele lehet ragadni egy lakáscélú befektetésbe úgy, hogy nem lehet belőle nyereséggel kiszállni. Ezért nem is preferálom. A földet sem igazán, az egész EU túltermel, és szerintem ez nem lesz másképpen a közeljövőben sem. Persze el lehet adni, bérbe lehet adni - de nagy üzlet nincs benne (csak ha tényleg csinálja az ember, szakértelemmel és nagy energiabedobással, és talán ez így is van jól).
Szerintem semmiféle nagyszabású összedőlés nem lesz, valahol a mélypont közelében vagyunk, de egy jócskán visszafékezett és sokkal kisebb likviditású világra számítok.

Itt meg jól jön, ha likvid az ember. Az pedig készpénzt, Au-t jelent.
Előzmény: jee_c (66382)