carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 238
Ez szépen hangzik, de ilyen nem létezik.
Már miért is ne létezne? Miért ne működhetne az, hogy individualista egyének belátják, hogy bizonyos feladatokat célszerűbb kollektíven elvégezni és ezen feladatok vonatkozásában 100%-ig közösségi?
Most éppen egy érdekes (számomra legalábbis) kísérletben veszek részt, én vagyok a helyi egyházközség ateista szekciója. És pont arról szól, amit az előbb leírtam. Elfogadom és belátom egy közösség szükségszerűségét és előnyös voltát, tehát a közösség vonatkozásában kollektivista vagyok, ezzel szemben van egy olyan elképzelésem, hogy ez a közösség tud dualista üzemmódban is működni, így a transzcendenshez való viszonyulásomban lehetek individualista is.
Tulajdonképpen a kollektivizmus felfogható úgy is, hogy éppen mennyit adunk fel az individualizmusunkból, és ez a "mennyit" szerintem mifelénk körülményfüggő inkább, mint elhatározásfüggő. Amikor nagyanyámék tizensokan éltek egy ötven négyzetméteres parasztházban, akkor oda nem sok individualizmus fért még be, míg az én gyerekeimnek a különszobáikba külön emeleten biza már jóval több. Arról meg én nehezen vagyok meggyőzhető, hogy bezzeg a nagyanyámék idejében volt a jobb, mert a közösség...
Előzmény: Tzp (204)