Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4847
Hát azért a Hamburgi sötétebbre (kékebbre) érik (legalábbis itt délen :) ) mint egy szürke, ha liláspiros bogyó marad benne az még éretlen. Ez egy jól beérettnek mondható fürt: Hamburgi

Egyértelműen az egyik legzamatosabb szőlőfajta, és emlékeim szerint a kutatóban a vizsgált csemegeszőlők közül ez produkálta a(z egyik) legmagasabb mustfokot. (18-20 környéke). Borként milyen azt passzolom, de sztem savval és zamattal sem lenne gond, a szőlő viszont érzékeny rothadásra, kocsánya és eléggé bénul, no meg jó termőhely kell, hogy beérjen szép kékre, édesre.

Más, a 4 napos áztatás alatt nem indult be a cefre? ha igen, akkor nem volt ülepítés, ment egyből a hordóba? Ilyen hosszúságú áztatás nem okoz erősebb cseres ízt esetleg kesernyét ízben?