Spataki Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1015

Pontosan így van, ezek az általunk is oly igen óhajtott növények sokkal elterjedtebbek Letenye környékén, mint pl. Sárospatakon. Itt még kakival egyáltalán nem találkoztam - úgy vélem az enyém az első, termő kiviről egyről tudok, kivi tulajdonost többet ismerek, akik szép növényeket nevelgettek a termés legkisebb esélye nélkül - bele értve saját magamat is. Többen megunták, kivágták, van aki még reménykedik. Sok embernek van un. öntermékeny kivije, /nekem is/ sőt ilyet a csomagküldő szolgálatokon kívűl a helyi kertészetben is lehet kapni. Miután a fórumon "kiokosodtam", s elfogyott a türelmem, kerestem a megoldást, mely szerintem a megbízható szaporítóanyag. Miután Ninó révén ezt megtaláltam Fityeházán, próbáltam a helyi kertészeti árudánál is elhinteni a magot , nem sok eredménnyel. Volt olyan, amikor előttem adta el a kertész az önporzós kivit, a vevő az ellenpropagandám ellenér megvette azt - megpróbálja. Rámegy három éve rájön, hogy kudarcot vallott, de nem tud megbízható szaporító anyaghoz jutni - vagy ha igen csillagászati összegért. Próbáltam a kertésznek ajánlani a fityeházi beszerzést, nem érdekli - neki megvannak a saját csatornái.

Így nagyon nehéz.

Talán más lesz, ha meg tudom mutatni a termő ültetvényem - mind a 6 tövet, valamint a kakikat. Nálunk még csak egy multi van, de kakival még nem találkoztam nála, de ismerősi kör alapján mondhatom, sokan nem is tudják mi az. Letenyén  ismerik ezeket a növényeket - sőt láttam paw-paw-ot, japán naspolyát, citromot is.

Egy növény telepítésre valakit rábeszélni, aki még nem is látott ilyet, nagyon nehéz.

A telek szomszédom a kivimről azt kérdezte, hogy milyen babot ültettem amihez ilyen támberendezés kell.

Füge az előfordul a mi vidékünkön is, jómagam is több évtizede füge tulajdonos vagyok. A mi fügéink másodtermése most érik, míg Letenyén már csak elvétve lehet találni. Nyilván fajta kérdése is. De össze lehet hasonlítani a szántóföldi növényeket, kisebb a fajta eltérés valószínűsége - Letenye környékén napraforgó már nincs, a környékünkön még lehet napraforgó táblákat találni. Letenyén a kukorica betakarításra kész, nálunk még erre várni kell.

Amit Extrém feszegetsz, a füge esetében más az első és a másodtermés kinézzete, mérete - tapasztalatom szerint. Az első termés nagyobb, barázdáltabb, mint a másodtermés, bár lehet hogy ez is fajta kérdés?

Előzmény: ninovarga (1002)