Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.01 0 0 4824
Én a hétvégén leszedtem és várakozáson felüli eredménye lett mind minőségileg, mind mennyiségileg.
Az elmúlt 2-3 hét tragikus időjárásának beköszönte előtt néztem refraktóval, és akkor már 21 körüli mustfokot mértem, így futottunk bele ebbe a késő őszre emlékeztető periódusba. A szőlő derekasan állta a sok esőt és a napfénytelen hideg időt; köszönhetően -talán- a szellős lomb és fürtzónának, a kellően magas mustfoknak, és elképzelhető hogy az augusztusi Teldoros kezelésnek is volt utóhatása.
Erősen töppedtek, aszúsodtak a bogyók, az ecetes rothadásból alig jelent meg néhány tömöttebb fürtben.
Hétvégén úgy tűnt, nem lesz tartós javulás az időjárásban és olyan mértékű darázs és méh dézsmálás kezdődött a fürtökön (3-4 állatka/fürt), hogy úgy tűnt letarolják az összes mazsolás szemet; no meg kellően magasnak véltem a mustfokot ezért a szedés mellett döntöttem.
A must 22 fokos lett a törkölyös mustnál, ami jó egy napos áztatás után 23ra kúszott fel a présmustnál. Rengeteg mazsolás töppedt élénk pirosra szineződött héjú bogyó volt, minimális ecetesen rothadttal, (azokat kivágtuk a fürtökből).
A mennyiség is szépen alakult, köszönhetően a lassan termőre forduló új telepítésnek ~ 250 liter mustot sikerült kinyerni. (250 tőke van ebből cca 200 termő)
Érzetre a must a határozott édesség mellett kellően magas savval bír (a házi bortesztem oldata sztem kicsit megöregedett, klasszikus színátcsapást nem sikerült produkálni; 8-9 körül lehet) jó zamatos.
A musttal nem tettem semmit most, eltekintve a Go-ferm nevű természetes -elhalt élesztőkből álló- élesztőtáp hozzáadásától, ami különösen javallt túlérett, töppedt szőlő esetén. (Nitrogén hiányosak ezek már) Nem volt ülepítés, hűtés, semmi; színmust végre egy jó minőségű szerednyei hordóban, préslé üvegballonban.
Minden reményem megvan, hogy végre a legendás 2002es évjárathoz hasonló bor szülessen...
Előzmény: RAMBO (4822)