MacSan Creative Commons License 2008.09.30 0 0 41
Bár én már leírtam az anyatopicban, de ide is leírom hogy miért választottam a Pentax K100D-t?
Hogy mi motivált vásárláskor? Nem mondhatnám, hogy az ára , mert sok helyen a Canon EOS és Nikon gépek kitobival olcsóbbak voltak akkoriban. Először a kialakítása. Olyan igazi letisztult, jó fogású, normális méretű gép. Igaz, hogy 6.1
Mpixel de, sok olyat tud, amit az ő kategóriájában szinte egyik gép sem. Pl. vázba épített stabilizátor. Még egy szempont ami számomra fontos volt. Egy K bajonett-M42-es átalakítóval régi 42x1 mm-es objektíveket tudok rátenni, vagy átalakító nélkül közvetlenül régi K bajonettes obikat is.(Ezekből meg volt pár darab.) Igaz az automatika ilyenkor nem működik, de a helyes élességet szépen visszajelzi és így legalább megmarad az alkotás öröme a régi tükörreflexes világból:) Azt meg nem kell ecsetelnem, hogy jópár régi obinak mennyire jó rajza van elérhető áron. Nem elhanyagolható, hogy ceruzaakksikkal megy. Nem kell méregdrága speciális pótakksi hozzá.
Nem ér olyan csapás, hogy pl. nyaraláson energiagondom támad. Összességében én számításba vettem minden gazdasági szempontot. Az SD kártyák elfogadhatóbb árát pl. az XD-hez képest stb.
A Fuji gépemhez egyszer már megvásárolt szűrőket, (ezekből is akad) egy-egy menetátalakítóval csodásan tudom használni a Kitobihoz és a régi obikhoz is. A töltőkről és az akksikról nem is beszélve. Tehát úgy akartam váltani tükrös gépre, hogy a káposzta is megmaradjon, de a kecske is jól lakjon :)

Azért a szenzortisztítási funkció nagyon hiányzik :((