pint Creative Commons License 2008.09.30 0 0 215
ehhez olyan nagy tudás nem kell. ne is menjünk el odáig, hogy keress ki egyensúlyi állandókat karbonát-hidrogénkarbonát rendszerre, aztán gondolkodj el a pH jelentésén. bőven elég az is, hogy megnézel egy ásványvizes palackot. természetes pH mellett ott karbonátot nem sokat lelsz.

és megint, de ígérem, hogy utoljára: a vízben oldott sók ionok formájában vannak jelen. nincs ott semmiféle kalcium karbonát. fémionok vannak változó nagyságú hidrátburokban. valamint anionok (ivóvízben hidrogénkarbonát ionok) ugyancsak hidrátburokban.

komplex vegyületek segíthetnek abban, hogy bizonyos ionok oldatban maradjanak annak ellenére, hogy elegendő koncetrációban van jelen olyan más ion, amivel csapadékot kellene adjon. így maradhat oldatban ezüst és klorid egymás mellett, ha ammónia van jelen. az ezüstion diamin komplexet alkot, ami nehezebben bontható meg, mint a hidrátkomplex, így eltolja az egyensúlyt az oldat irányába. de ha egy ion már eleve oldatban van, azon nem segít a komplex.

a másik ok, amiért komplexekben célszerű bizonyos fémeket adni, az az, hogy a szervezet is pont olyan komplexekbe akarja beépíteni azokat, vagy valamely részfolyamat ez lenne. ha az adott molekula van kevés, fémiont ugyan hiába adagolunk, nem tud hasznosulni. de általánosságban elmondható, hogy könnyebb a szerevezetnek hasznosítani, ha csomagban kapja, nem kell összeállítania. de ez nem jelenti azt, hogy ha nem tesszük ilyen komplexbe, akkor ne lehetne megemészteni, csak a hatásfok rosszabb.

és persze még mindig ott van a fő kérdés: miért kéne a vízből drága pénzért kivenni azt, ami jó, ha benne van?