Dulifuli Creative Commons License 2008.09.29 0 0 330
A detektor, az nem a megfigyelő, hanem detektor. Belül van, és ha észleli a részecskét, akkor beindítja a mérget. A megfigyelő kívül van, és fogalma sincs arról, hogy ez megtörtént-e már, vagy nem.
A szuperpozíciónak meg nincs vége, mert nincs szuperpozíció. Mármint a valóságban. A valóságban ugyanis minden időpillanatban vagy él még a macska, vagy nem (vagy esetleg éppen kileheli a lelkét), teljesen függetlenül attól, hogy a megfigyelő mit gondol erről. Például, ha a detektor nem csak a mérget indítja el, hanem egy stoppert is, akkor a kinyitás pillanatában szépen le lehet róla olvasni, hogy mikor történt meg a macsek kinyiffantása.
Más dolgokkal persze nem biztos, hogy ugyanígy van, mert bizonyos dolgok esetleg lehetnek (legalábbis valamiféle értelemben) két állapot szuperpozíciójában. Igazából még a macskára is lehet mondani, hogy élet és halál között lebeg egy ideig, de ez egy hatékony méreg esetén nem szokott sokáig tartani. Így aztán értelmetlen dolog azt állítani, hogy a macsek folyamatosan szuperpozícióban van. Értelmesen azt lehet mondani, hogy nem ismerjük az állapotát. De mondom, más dolgokra ez így nem feltétlenül igaz.
Előzmény: Törölt nick (329)