oncogito Creative Commons License 2008.09.29 0 0 166
Hát, most nagyon meghatottál, tudod?
Hogy én mennyit koptattam már a billentyűimet azért, hogy a táplálékállatnak is jár élhető élet! Hogy az étel nem csak a tálban megbecsülendő, hanem az előéletében is!
Szerintem régi, szép és nagyon emberi szokást őriztek a szívetekben, mert régen a falusi emberek zöme is ilyen volt. Olvastam valahol, hogy pl. annak idején megszólták azt, aki nem beszélgetett a tehenéhez, vagy disznajához.
Ők is élőlények, ők is képesek szeretni, félni, örülni és ha azért is születtek, hogy táplálék legyenek egyszer, az életük azért még lehetne szép.
Szóval nagyon szívembe zártalak benneteket. :-))))


Alapvetően nem változik a kutyák természete ivartalanítás után, főként nem ha ivaréretten végzik a műtétet. Azonban a csavargási hajlam valóban nagyságrendekkel kevesebb lesz és ha még sétáltatva is vannak, akkor szinte biztos, hogy elszáll.
A műtét után egyénnél változóan 3-6 hónap után nyugszanak meg a hormonok és akkortól nem érdekli párzási céllal a másik kutya. Az agresszivitás is nagyot csökken emiatt, de nem a betolakodók iránt, hanem a többi kankutya iránt.
Kanoknál sokkal kisebb műtét (bár érdemes jó és lelkiismeretes orvoshoz vinni) és egy-két nap alatt teljesen felépülnek, egy hét után már ugy fut, mintha nem történt volna semmi.

Nekem mindkét kan kutyám ivartalanítva van és imádják egymást. Igaz, amolyan macsos fiu módjára bohóckodnak/birkóznak sokat, néha (sokszor) le kell állítani, mert ugy belelendülnek, hogy borulnak a bútorok, de nincs sérülés és tényleg nagy haverok.
A sétáknál meg nem gond, ha tüzelő szuka van a közelben, akár póráz nélkül sem. Szépen elmegyünk mellettük, míg a többi kan kutyás üvöltve kergeti/keresi a kutyáját és szidja a tüzelő ebkét.

Állítólag manapság kanoknál igen gyakori megbetegedés a hererák (szukáknál a méhrák) és ez is megelőzhető vele.
Ha rászánjátok magatokat a két kuttynál, akkor bár anyagilag sokkal megterhelőbb én azt javaslom, hogy egyszerre legyen náluk a műtét. Ugyanis ha az egyik egészséges, akkor nehezebb elkülöníteni a frissen műtöttől és az is nehezebben gyógyul, mert többet ficánkol.
Szóval gondoljátok meg.

És mégegyszer, örülök, hogy ilyen emberek is vannak, mint ti vagytok. :-))))))
Előzmény: nagymóni (165)