Nálam is probléma ez, mert óriási tömeg a puffer és telibe rá van kötve a kazán, nem csak a felső részre (nem csőkígyós tároló, csak sima).Majd a puffer felső feléről megy el a ház felé. Kiderült a használat során egyértelműen, hogy ez a megoldás nem jó. Egyrészt bazi rugalmatlan, órákig kell tölteni, mire kivehető a teljesítmény, másrészt órák alatt éri csak el az ideális állapotot a kandallóra nézve is, figyelni kell, hogy szakaszossan járjon a keringtetője, különben kondenzálódik. Így viszont a kazán hatásfoka nem a legjobb, ciklikussan működik, állandóan modulál, ahelyett, hogy valóban csak "tolná" a puffert.
A puffer bekötést a kivitelező kolléga erőltette így, már akkor is vakartam a fejem és kétkedésemnek adtam hangot. A kandalló keverőszelepre pedig a forgalmazó mondta, hogy tök fölösleges. Szuper...
2 megoldásra gondoltam:
1) Átkötöm a kandallót csak a felső harmadra (visszatérő ágát feljebb kötöm be). Így hamarabb elérné az ideális állapotot, hamarabb indulna a fűtés is.
2) Az a fránya keverőszelep beépítésre kerülne.
Lehet ez önmagában megoldaná a problémát? Nemhiszem.
Vegyünk egy esetet:
Be van állítva a kandalló 60 fokos előremenőre. Ha ezt eléri, akkor visszavesz a teljesítményből, szépen tartja tehát. A keverőszelepet úgy kéne beállítani, hogy 40-45 fok legyen a visszatérő ág, amit folyamatossan bekeverne az előremenő 60 fokból. Ezzel az ideális munkbpont be lenne lőve, ok.
Csakhogy nálam még ezzel nem lenne teljessen megoldva, mert ugyanolyan lassan érné csak el a puffer azt a hőmérsékletet, amiből már kivehető a ház felé is teljesítmény. Nemigazán rétegtároló a puffer, valószínűleg ez a gond. Merthogy a ház felöli visszatérő is a legaljába van bekötve, és ezzel működés közben gyakorlatilag "átkeverődik" sejtésem szerint az egész.
Kezdem azt érezni, hogy halmozottan el van cseszve.
Várok 5leteket.