Az "ízkör" vagy "ízkorong" (flavor wheel) - segítség a kávé ízvilágának meghatározásához
A kávé ízének meghatározásakor valóban vannak szubjektív elemek is, így BIZONYOS FOKÚ véleménykülönbség egy-egy íz meghatározásakor lehetséges. De (ld. a csatolt képeket) az ízkör belsejét tekintve AZONOS KELL LEGYEN a vélemény.
Tehát mindkét ízkör esketében a kör külső részén elfogadható a különböző vélemény, de a kör közepe felé haladva egyértelműen egyezniük kell az ízdefinicíóknak ahhoz, hogy elfogadható legyen.
Érdemes tanulmányozni ezt a két ízkört, mert ez a kóstolás-ízmeghatározás alapja!!!
Letölthető nagyméretű képek itt (EZ A LÉNYEG!):
http://www.sweetmarias.com/tastewheel1.jpg
http://www.sweetmarias.com/tastewheel2.jpg
Színes ízkör:
http://www.flickr.com/photos/visualthinkmap/2741624371/sizes/o/
http://www.wholelattelove.com/articles/images/coffee_tasting_flavor_wheel.jpg
Egy kis "szakirodalom" és segítség az értelmezéshez, ízmeghatározáshoz:
http://www.eblong.com/zarf/flavorwheel.html
http://www.coffeeresearch.org/coffee/flavor.htm
http://www.wholelattelove.com/articles/coffee_profiling.cfm
http://www.coffeefair.com/coffee-facts-tasting.htm
Borkedvelők figyelmébe:
http://www.turningleaf.com/LinkedFiles/Tools/AROMA.htm