Tepi Creative Commons License 2008.09.22 0 0 topiknyitó
Tepi vagyok, 3 hónapja használok egy aXbo típusú ébresztőórát, amiről az indexen olvashattok ebben a cikkben: http://index.hu/tech/hardver/shtb080901/
Az óra tényleg fantasztikus. A működési elve egyszerű: az emberi alvás különböző ciklusokban történik és nagyon nem mindegy, hogy melyik fázisban ébredünk fel. Ha "bal lábbal kelünk", akkor levertnek érezzük magunkat, fáradtabbnak, mint amikor elaludtunk, a szemünk csíp, satöbbi. Biztos éreztétek már ezt. Az alváskutatók megfigyelték, hogy amikor a legéberebben alszunk, akor a legkönnyebb felébreszteni minket (ekkor vagyunk az ébrenléti szinthez a legközelebb). A fiziológiai jele pedig ennek az "éber állapotnak" a mozgás. Nos, ezt a mozgást figyeli egy karszalag és a "vekker" segítségével ez az óra. A karszalag 0.003 másodpercnyi jelzést közvetít az órának, amley rögzíti a megmozdulás tényét és ez alapján "találja ki", hogy mikor ideális felébrednünk. Tehát, ha beállitjuk, hogy hétkor akarunk kelni, akkor az óra keres a beállított időponthoz képest maximum félórával korábbi ébresztési pontot, a megfigyelt mozgási adatok alapján.
Aki már használt ilyen órát, az mesélhetne róla, hogy milyen tapasztalatai vannak. Részemről csak szuperlativuszokban tudok róla nyilatkozni.