hb-tatus Creative Commons License 2008.09.20 0 0 11701
szia!
Ez bizonyosan a Veszprémi Káptalan téglabélyege (Fodor, Lővei, Pusztai: Magyarországi bélyeges téglák.. 1986, Fodor: A volt Veszprémi Téglamúzeum emlékére,1997). A Veszprémi Káptalannak kiterjedt birtokai voltak Fejér és Somogy megyében is, többek között Gamászapusztán és Fülén is. Gamászáról a 'szabályos' WK ligatúrán kívül a mellékelt össze-vissza jelek is előkerültek(1-3). A fülei birtokon téglaégető is működött, WKF (Veszprémi/Wessprimi Káptalan Füle) jelölést használva. Az onnan való darabjaim (4-5).
A közelmúltban megjelent fehérvári katalógusban ezt a jelet a Veiner féle téglagyárnak tulajdonítják. A szöveges részben még ez olvasható: Három Szfváron előkerült tégláról valószínűsíthető, hogy a Veiner Téglagyárban készülhettek (p.66). Ezzel szemben a katalógus részben már kérdőjel nélkül (p.119) azt közlik, hogy a gyártási hely: Veiner Tgy Szfvár.
A 66. oldalon az is olvasható: "A Veiner Téglagyár 1912- ben működött Székesfehérváron. Sajnos működésének színterét nem ismerjük" Furcsa ez már csak azért is, mert az 1912 -s listában az szerepel, hogy Bauer és Veiner téglagyár, Szfvár.
A Bauer Téglagyárat pedig (ahol Veiner társtulajdonos volt) az 53. oldalon jegyzik.
Előzmény: murmuncari (11679)