katonalajos Creative Commons License 2008.09.19 0 0 217
Sok esetben lehet olyan szituáció, hogy már régen kiépített rendszerben a gázkazán tönkremegy, legyen az bármilyen rendszerű kazán is. Ilyenkor egyre több ember gondol arra, hogy olyan kazán kéne akkor már vásárolni, ami "kicsit" takarékosabb mint az eddigi volt. Ott a sok 100% feletti érték a XY kondenzációs kazánok adatlapján, jó hogy kicsit drágább mint egy másik rendszerű, de ha kevesebből kijövünk havonta, akkor vegyünk inkább ilyet.
A hasonló esetekre kicsit nehéz jó választ adni. Sajnos. Pedig olyan jó lenne azt mondani, hogy persze, vegyenek ilyen rendszerűt.
Egyrészről nem tudjuk, hogy az eddigi rendszer mennyire volt "túlméretezve" egy adott rendszerű kazán mellett.
A másrészről egy kicsit hosszabb... Amennyiben a rendszer pl. 70-80 Co-ra volt méretezve, és eddig kellemes hőérzettel töltötte meg a lakást, addig egy "helyesen" üzemeltetett kondenzációs kazán használatával ez az érzés erősen veszíteni fog magából, hiszen akkor jelent "pluszt" a kondenzációs kazán, ha a rendszerben (előremenő) víz hőfoka max. 55 Co-os. Ha ettől kevesebb, pl. 40-45-50, akkor meg még nagyobb a "haszna".
Az eszmefuttatást lezárva annyit tudok e témában mondani, hogy tél elején, illetve tél végén (az intervallum nagyon változó tud lenni) biztosan ki tudják használni a kondenzációs kazán előnyeit a 70-80 Co-os vízre méretezett radiátorral rendelkezők is. DE! Az igazán téli időszakban már sajnos nem, mert meg kell emelniük az előremenő víz hőmérsékletét legalább 60-70 Co-ra.
Remélem, kicsit tudtam segíteni egy esetleges döntésnél, választásnál.