quint Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15492
Én is a födémet szeretném leszigetelni, de - a kellemetlen tapasztalatom és a (fél)információk miatt - meglehetősen tanácstalan vagyok. Miért?

Az előző házamnál a tetőtér feletti födémszakasz 10 cm-es üveggyapot paplanból kapott hőszigetelést. Gyorsan meg lehetett csinálni, tekercsek kiteregetve, és hurrá. A fűtésrendszeremben az alsó és a felső szinthez külön termosztát és keringetőszivattyú volt, a szivattyúkon mechanikus üzemidőmérő. Az első pár évben az alsó szint szivattyúja 2 egységnyi időt ment, a felsőé egyet. Utána lassan kiegyenlítődtek az idők. 8-9 év után az lett a helyzet, hogy már a felső ment hármat, az alsó továbbra is kettőt.

Érdekelt, hogy mi okozhatja a felső szint kezdetekhez viszonyított háromszoros hőigényét. Felmásztam. Azt láttam, hogy az üveggyapot paplan szépen összerogyott, a vastagsága nem egészen a felére csökkent. Ez viszont duplán rossz, mert ezzel sokkal kevesebb lett a közbezárt levegő is, így a lamda is leromlott. Eredetileg (ütni has, mondani szám) kb. úgy nézett ki, hogy lamda=0,04 - vastagság=0,1 -> k=0,4. Az "összement" állapotban meg valószínűleg: lamda=0,06 - vastagság=0,05 -> k=1,2. És máris semmi csoda nincs a háromszoros hőfogyasztásban :(

A mostani padlásfödémnél nem akarok ilyen csapdába sétálni, ráadásul ide néha fel is akarok menni (nagyon ritkán, évente max 2x). Valami olyan anyag kellene, amin óvatosan végig lehet sétálni, és pár év múlva nem csak a megnyugtató érzés van meg, hanem a hőszigetelés is. Van valakinek jó tippje, tapasztalata? Igaz az, hogy az EPS-t megrágják az egerek?
Előzmény: zordonC3 (15491)