multiplas Creative Commons License 2008.09.16 0 0 7413
Csak egy ötlet a szebb vízalatti világért.
Ha tehetem én is merülök, néha palackkal, de inkább szabadtüdővel és utóbbi időben szabadidős szórakozásként elkezdtem tengeri sünt irtani, megmutatom, miért.
A kisebb Lukavci szigeten készültek a képek, megálló volt evezgetés során. Lukavci
Az első képen a sünökkel teli aljzat, ami áramlásiránnyal szemben van a szárazföld felől, növényvilágnak, halaknak a kis gébek kivételével nyoma nincs, vízalatti sivatag. A sünök felzabálnak minden szerves anyagot, lepusztítják az aljzatot, élhetetlenné téve a többi faj számára. Ez a tipusú környék mindenkinek ismerős a horvátoknál.

A többi képen a kárókatonatelepek felőli oldal, ugyanabban a mélységben, ahonnan az áramlás jön a két sziget közül, a mezők érintetlenek még, varázslatos gazdaságban a növények, bár halakat nem fotóztam most. A sünök még nem kerültek be oda, pár darab volt csak, amiket ciánoztam. Ha ráértek, ez olyan, mint a tótakarítás, én egy hosszabb vékony rúddal szoktam összetörni őket, terített asztalt biztosítva a környék élőlényeinek, amelyek ilyenkor hatalmas rajokban követnek, amerre járok.
Próbáljátok ki, néha tenyérnyi rákok másznak elő a kövek alól az ingyenkajára, de jött már polip, s a megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb hal a helyi faunából. Ahol eltűnnek a sünök, regenerálódik a tengerfenék sekély területe, újra gazdag növényzet borítja be, ami nemcsak a szemnek kellemesebb, de helyreállítja a táplálékláncot is. Kis lépés ez :-)