Jajaj, nem, féreértettél.
Nem azért nem csináltam, mert nem kéne, vagy nem tartanám hasznosnak, hanem mert a jeeln állapotban még kézi mérőkkel is viszonylag könnyen meg tudtam állapítani, hogy hol kéne kezdeni. Ahhoz túl drága a módszer, hogy az ember nyakra főre rendelje, de szerintem úgy lesz ez, mint a CT. előbb utóbb mindenkinek elérhető árú lesz.
Jelenleg olcsóbb, ha az ember előbb gondolkodik, mér olcsóbb eszközökkel, és ha már ezek mind nem segítenek, akkor kell a hőfénykép.
Azzal időt lehet megspórolni, mert pár óra alatt az egész lakásodról megvan amit tudni szeretnél, de kézi műszerekkel csak nehezen mérheted meg, sokáig tart, sok agyalást igényel. Ha nagyüzemben építenék, vagy foglalkoznék ilyesmivel, akkor tuti hőfényképeznék, mert gyors, hatékony. (De nem vitt rá a lélek most az 50 rugó elköltésére. Pedig leeht, hogy megérte volna.)
Én pl. úgy csináltam, hogy mértem egy szobát, és megpróbáltam kitalálni, hogy mi lehet a baj. Így utólag ... egy hőfényképpel kb. 5 sec alatt rájöttem volna. Így elment vele pár estém, míg méricskéltem - azok se pontosabbak ám amiket az ember kézzel mér, mert gradienst felvenni elég idegörlő dolog - meg törtem a fejem, hogy mi is lehet a baj.
Ráadásul, ha csinálok fényképet, akkor lehet, hogy kevesebb szigetelés is elég lehetett volna, mint amit így beépítettem. Persze, így most nyugodtabb vagyok, de utólag végiggondolva talán olcsóbb lett volna (ha nem is sokkal) 50ért rendelni egy mérést, és csak a fele szigetelőanyagot beépíteni, mert az is hasonló eredményt hozhatott volna ... de ezt csak idén télen tudom meg. Ezért is nem rohantam, bármire is jöttem rá, azt csak a nyár alatt tudtam megvalósítani, így kvázi időm volt bőven.
A pontos és átfogó diagnosztikai eszközök sok mindenben megkönnyítik az ember életét. Nem véletlenül mondtam a CT-t, mint hasonlatot. Sima gyomorröntgennel, meg ultrahanggal, meg szondával is kitalálható, hogy a betegnek mi a baja.
Csak az időigényes. Szerintem ez a helyzet a hőkamerás fényképpel is.
Viszont kalibrálás nélkül sokkal kevésbé jó. Vagy talán szinte egyáltalán. Olyan az, mint amikor az ember bárddal esik neki a ceruzafaragásnak.